Dostupni linkovi

Predsjednik Crne Gore i opozicija optužili vlast za ugrožavanje evropskog puta


Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sa predstavnicima opozicije, Podgorica 5. jul
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sa predstavnicima opozicije, Podgorica 5. jul

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović optužio je 5. jula parlamentarnu većinu za neodgovorno ponašanje zbog donošenja odluka koje štete interesima države i njenom evropskom putu.

"Situacija je zabrinjavajuća, apelujem na donosioce odluka da ne umanjuju značaj svojih postupaka donoseći odluke za koje znaju da nanose štetu Crnoj Gori", rekao je Milatović, aludirajući na usvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu na inicijativu prosrpskih i proruskih stranka u Crnoj Gori.

Crna Gora je 26. juna dobila Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja vladavine prava (IBAR), a dva dana kasnije usvojila Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, koju je članica Evropske unije (EU) Hrvatska nazvala antievropskim aktom i uputila protestnu notu.

Jakov Milatović, Podgorica 5. jul
Jakov Milatović, Podgorica 5. jul

Milatović je 5. jula održao sastanak na koji su došli samo predstavnici opozicije, dok su lideri partija vladajuće većine odbili razgovor sa šefom države.

Lideri opozicije su nakon sastanka saopštili da je vladajuća većina ugrozila put države ka EU i dovela u pitanje njenu dalju evropsku perspektivu.

Rezolucija o Jasenovcu je bila reakcija vladajućih stranaka u Crnoj Gori nakon što je u Ujedinjenim nacijama usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici, za koju prosrpske stranke smatraju da je "uperena protiv Srba".

Nakon usvajanja Rezolucije o Jasenovcu predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel (Charles Michel) otkazao je posjetu Podgorici planiranu za početak jula.

Umjesto posjete Crnoj Gori Milatović je posjetio Mišela u Briselu 2. jula.

I Evropski savjet je saopštio da je sastanak u Briselu uslijedio nakon odgađanja posjete predsjednika Mišela Crnoj Gori "zbog nedavnih političkih dešavanja u zemlji".

Predsjednik Milatović je nakon sastanka sa predstavnicima opozicije ukazao da je upravo Rezolucija o genocidu u Jasenovcu odluka koja šteti interesima države.

"Namjeravao sam da ukažem većini na greške i štetu koju nanose državnom interesu."

Lider najjače opozicione stranke Demokratske partije socijalista Danijel Živković je nakon sastanka rekao da su se tokom razgovora sa predsjednikom države "čuli detalji koji potvrđuju da je parlamentarna većina dovela u pitanje dalju evropsku perspektivu Crne Gore".

"I da se sa posebnom pažnjom sa evropskih adresa u Crnoj Gori budno prati ponašanje parlamentarne većine".

Lider Socijaldemokrata Damir Šehović kazao je nakon sastanka da su poremećeni odnosi Crne Gore sa bliskim susjedima, zbog tuđih interesa.

"Nakon IBAR-a krenuli smo suprotnim putem".

'Nedolazak potvrda nezainteresovanosti za EU put'

Sastanku Milatovića nije se odazvao niko od predstavnika parlamentarne većine kojoj pripadaju Pokret Evropa sad premijera Milojka Spajića, stranke nekadašnjeg proruskog Demokratskog fronta, čiji je jedan od lidera predsjednik Skupštine Andrija Mandić, Demokrate i prosrpska Socijalistička narodna partija.

Pokret Evropa sad odbio je učešće na sastanku jer, kako je saopšteno iz te stranke, ne žele da svjedoče "prekoračenju ustavnih nadležnosti Milatovića".

Iz DF je rečeno da sastanku neće prisustvovati "zbog sve naglašenijih razlika sa Milatovićem", i da se solidarišu sa ostalim kolegama.

Nakon sastanka, vladajuće stranke su podsjetile Milatovića da je na tu poziciju došao zahvaljujući njihovoj podršci.

Iz Evrope sad je poručeno da je neodazivanjem 95 odsto političkih subjekata koji su ga podržali u prvom i drugom krugu predsjedničkih izbora ostalo je jasno da je Jakovu Milatoviću otkazan politički legitimitet koji je stekao na predsjedničkim izborima 2023. godine.

Predsjednik je njihov nedolazak na sastanak vidio kao odnos vladajuće većine prema evropskoj budućnosti države.

"To nije dobra poruka, trebalo bi da budu odgovorni prema građanima."

Predstavnici opozicije Danijel Živković, Dritan Abazović, Damir Šehović, Jevrosima Pejović i Adrijan Vuksanović poslije sastanka sa predsjednikom Jakovom Milatovićem
Predstavnici opozicije Danijel Živković, Dritan Abazović, Damir Šehović, Jevrosima Pejović i Adrijan Vuksanović poslije sastanka sa predsjednikom Jakovom Milatovićem

Milatović je naročito neodgovornim nazvao ponašanje premijera Milojka Spajića čija je partija podržala Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.

"Iako je sam Spajić znao da je štetna po državne interese. Šta su još u narednom periodu određeni politički akteri, uključujući i predsjednika Vlade, spremni da urade na štetu interesa Crne Gore?"

Rezolucija o Jasenovcu samo jedna od tačaka sukoba između premijera Spajića i predsjednika Milatovića, koji su zajedno osnovali Evropa sad.

Milatović je stranku napustio u februaru ove godine, uz obrazloženje da je njen način rada "suprotan obećanjima i vrijednostima" koje je imao na umu prilikom njegovog stvaranja.

XS
SM
MD
LG