Dostupni linkovi

Mišel poručio Milatoviću u Briselu: Crna Gora mora ostati na evropskom putu


Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel

Crnogorsko društvo gotovo u potpunosti podržava učlanjenje u Evropsku uniju, što donosice odluka obavezuje da posvećeno rade ka realizaciji tog cilja, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović tokom sastanka sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom (Charles Michel) 2. jula u Briselu.

"Uskostranačkim djelovanjima, Crna Gora ne smije prokockati priliku da uskoro postane punopravna članica EU, što je prioritetni vanjskopolitički cilj zemlje", navedeno je u saopštenju iz Milatovićevog kabineta.

Visoki evropski zvaničnik Šarl Mišel je ocijenio fundamentalnom iskrenu posvećenost Crne Gore putu ka Evropskoj uniji.

"Sada je ključno zadržati pozitivan reformski zamah i dati potrebne rezultate. Ne samo riječima, već i djelima svih političkih aktera. I u skladu sa svojim ciljem da se pridruži EU kao sljedeća država članica", napisao je Mišel na mreži X.

Ovo je prvi susret zvaničnika Podgorice i Brisela nakon što je Crna Gora dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima vladavine prava (IBAR), a potom Skupština Crne Gore usvojila kontroverznu Rezoluciju o Jasenovcu.

Milatović je zahvalio Evropskom savjetu i Evropskoj komisiji na podršci koju su pružili kako bi se ubrzale reforme i održala Međuvladina konferencija i država dobila IBAR.

"Posvećeni smo evropskoj agendi kako bi Crna Gora postala 28. članica EU 2028. Predstoji intenzivan period reformi koja treba da utiče na suštinsku transformaciju društva", naveo je Milatović.

U saopštenju predsjednikovog kabineta se kaže da je Mišel naglasio kako Crna Gora mora da ostane na evropskom putu.

Posjeta Milatovića Briselu je uslijedila nakon što je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel odložio prethodno zakazanu zvaničnu posjetu Crnoj Gori.

Do odlaganja je došlo nakon što je parlamentarna većina u Skupštini Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, što je izazvalo protestne note članice EU Hrvatske.

U saopštenju Evropskog savjeta je potvrđeno da je sastanak u Briselu uslijedio nakon odgađanja posjete predsjednika Mišela Crnoj Gori "zbog nedavnih političkih dešavanja u zemlji".

U objašnjenju iz Mišelovog kabineta se ne spominje da je razlog odlaganja usvojena Rezolucija, ali se ističe da je predsednik Evropskog saveta odložio zakazanu posetu Crnoj Gori 2. i 3. jula "kako bi sa ključnim sagovornicima u zemlji osigurao uspešne razgovore, koji ne bi trebalo da budu zasenjeni najnovijim dešavanjima".

Milatović je potvrdio da je predsednik Evropskog savjeta Mišel otkazao posetu Podgorici upravo zbog usvajanja Rezolucije o Jasenovcu u Skupštini te dodao da bi ta Rezolucija mogla uticati na evropski put zemlje.

"Mislim da je svima jasno zbog čega je predsednik Mišel odložio svoju posetu Crnoj Gori koja je trebala da to dođe kao kruna velikog napora naše administracije kako bismo dobili pozitivan IBAR. Mislim da moramo u narednom periodu se odgovornije ponašamo kad su u pitanju državni interesi Crne Gore", rekao je Milatović novinarima.

Pozvao je političke aktere u zemlji da se 'uozbilje', navodeći da su dobrosusjedski odnosi spoljnopolitički prioritet: i ozbiljno shvate poruke koje dolaze iz Brisela.

"Uradiću sve da zadržimo dobrosusedske odnose koje smo imali u prethodnom periodu sa svim našim susedima, bez ovih izleta, kakve smo u prethodnom periodu mogli da vidimo", poručio je crnogorski predsjednik.

Dva dana prije nego što je parlamentarna većina Skupštine Crne Gore izglasala Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, Crna Gora je 26. juna formalno izašla iz višegodišnjeg zastoja u procesu pregovora o članstvu dobijanjem IBAR-a.

Tada je održana međuvladina konferencija i najavljeno da Crna Gora počinje proces zatvaranja poglavlja u pristupnim pregovorima.

Nakon potvrde da je Rezolucija o Jasenovcu ušla u agendu crnogorske skupštine, lideri EU su izbacili iz zaključaka paragraf koji se odnosio na pohvale zemlji za napredak u procesu evropskih integracija.

XS
SM
MD
LG