Dostupni linkovi

Predsjedništvo BiH pozvalo sve institucije da ubrzaju ispunjavanje zahtjeva EU


Članovi Predsjedništva BiH u Vijeću Europe
Članovi Predsjedništva BiH u Vijeću Europe

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je u četvrtak, 15. oktobra, objavilo zajedničku izjavu predsjedavajućeg Šefika Džaferovića i članova Željka Komšića i Milorada Dodika, u kojoj se ističe važnost ispunjavanja obaveza koje je utvrdila Evropska komisija (EK) u Mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo o u Evropskoj uniji, koje je objavljeno u maju 2019. godine te Izvještaja o napretku ove zemlje od 6. oktobra ove godine.

"Predsjedništvo BiH pozdravlja odluku Evropske komisije da 6. oktobra 2020. godine usvoji Komunikaciju o EU i politici proširenja za 2020. godinu, Izvještaj o Bosni i Hercegovini, Ekonomski i investicijski plan za Zapadni Balkan i Upute za provedbu Zelene agende za Zapadni Balkan", navodi se u izjavi i dodaje:

"Predsjedništvo BiH, u skladu s ranije donesenom Izjavom Predsjedništva BiH o evropskim integracijama, usvojenom 12. decembra 2018. godine, te Zaključcima usvojenim 28. aprila 2020. godine, poziva sve institucije i nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, u okviru Mehanizma koordinacije, od zajedničkog interesa svih u Bosni i Hercegovini, hitno pokrenu sve procedure neophodne za ispunjavanje zahtjeva Evropske komisije iz Mišljenja, ovogodišnjeg izvještaja, te dva ekonomska dokumenta."

Članovi Predsjedništva u zajedničkoj izjavi potvrdili su opredjeljenje prema ubrzanom prijemu Bosne i Hercegovine i drugih država Zapadnog Balkana u EU, a u skladu s novom Metodologijom proširenja EU iz 2020. godine.

Izjava se zaključuje očekivanjem Predsjedništva BiH da će biti postignuta tijesna saradnja s institucijama Evropske unije čime bi se obaveze ove zemlje izvršile na vrijeme i na pravi način.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 7. oktobra ove godine, dan nakon objavljivanja Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH najavilo zajedničku izjavu koja bi bila upućena svim institucijama kako bi se bez odlaganja radilo na 14 prioriteta koje su za BiH utvrdili zvaničnici Evropske unije.

Bosna i Hercegovina je 2016. godine podnijela Zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, kao posljednja zemlja Zapadnog Balkana, s izuzetkom Kosova. Mišljenje Evropske komisije (Avis) dobila je u maju 2019. i u njemu je definisano 14 prioriteta podijeljenih u četiri područja - Demokracija i funkcioniranje institucija, Vladavina prava, Osnovna prava i Reforma javne uprave – koje BiH treba ispuniti kako bi počela pregovore o punopravnom članstvu.

XS
SM
MD
LG