Dostupni linkovi

Predsednik Ukrajine osudio pokušaj atentata na Donalda Trampa


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski osudio je pokušaj atentata na Donalda Trampa, republikanskog kandidata na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

"Vladavina prava je najvažnija i političkom nasilju nema mesta nigde u svetu. Iskreno se nadamo da će svi ostati bezbedni", saopštio je Zelenski na društvenoj mreži X.

Dodao da je dobro što je osumnjičeni za pokušaj ubistva brzo uhapšen.

"Drago mi je da čujem da je Donald Tramp bezbedan i nepovređen. Moje najbolje želje njemu i njegovoj porodici", naveo je Zelenski.

Američki Federalni istražni biro (FBI) saopštio je da je 15. septembra na golf terenu na Floridi pokušan atentat na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Američke vlasti objavile su da je uhapšen osumnjičeni Rajan Vesli Rut, građevinski radnik sa Havaja.

Trampov Izborni štab saopštio je da se republikanski predsednički kandidat vratio na svoje imanje Mar-a-Lago, da je bezbedan i da je dobro.

Predsednik Bajden pohvalio Tajnu službu

Bela kuća saopštila je da su predsednik Džozef Bajden i potpredsednica Kamala Haris obavešteni o bezbednosnom incidentu na Floridi.

„Pohvaljujem rad Tajne službe i partnera za sprovođenje zakona za njihovu budnost i napore da zaštite bivšeg predsednika i one oko njega“, naveo je Bajden u saopštenju.

Nalglasio je da u Americi nema mesta nasilju.

„Naložio sam svom timu da nastavi da osigurava da Tajna služba ima sve resurse, kapacitete i zaštitne mere da se osigura kontinuirana bezbednost nekadašnjeg predsednika“, poručio je Bajden.

Amrički zvaničnici za sprovođenje zakona pohvalili su svedoka koji je pomogao u lociranju osumnjičenog.

"Došao nam je i rekao da je video tipa koji je istrčao iz žbunja i uskočio u crni terenac, a ja sam slikao vozilo i oznaku'", rekao je novinarima šerif okruga Palm Bič Rik Bredšou.

Saopštio je da je osumnjičeni lociran na obližnjem putu dok se kretalo ka okrugu Martin, zaustavljen i uhapšen.

Incident u nedelju dogodio se dva meseca pošto je Tramp preživeo pokušaj atentata na mitingu u Pensilvaniji.

XS
SM
MD
LG