Dostupni linkovi

Novinar Pratasevič suočen sa novim optužbama na sudu u Minsku


Bjeloruski novinar Raman Pratasevič
Bjeloruski novinar Raman Pratasevič

Raman Pratasevič, bjeloruski novinar koji je pritvoren u Bjelorusiji 2021. nakon prisilnog slijetanja komercijalnog leta aviona kojim se vozio u Minsk, dobio je novu optužbu za kazneno djelo.

Nove optužbe ga suočavaju s kaznom do 25 godina zatvora ako bude osuđen.

Tužioci regionalnog suda u Minsku 14. aprila dodali su optužnicu protiv Prataseviča i jednog od njegovih suoptuženika, Jana Rudzika, kojem se sudi u odsustvu, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Sada su takođe optuženi za "ponovno formiranje i vođenje ekstremističke grupe" zbog njihovog vođenja i administriranja Telegram kanala sa sjedištem u Litvaniji pod nazivom Belarus Golovnogo Mozga (Bjelorusija mozga), koji je bio kritičan prema autoritarnom lideru Bjelorusije, Aleksandru Lukašenku i njegovom režimu.

Slučaj visokog profila protiv Telegram kanala Nexta Live sa sjedištem u Poljskoj, koji je opsežno pratio proteste protiv službenih rezultata predsjedničkih izbora u avgustu 2020., za koje opozicija i mnoge zapadne zemlje tvrde da su bili namješteni, započeo je sredinom februara.

Pratasevič, Rudzik i treći saoptuženik, Stjapan Pucila, kojem se kao i Rudziku sudi u odsustvu, ranije su bili optuženi za formiranje i vođenje ekstremističke grupe, vrijeđanje Lukašenka, planiranje preuzimanja vlasti protivstavnim sredstvima, diskreditovanje Bjelorusije, finansiranje ekstremističkih aktivnosti, izazivanja mržnje u društvu, organizovanja masovnih nereda, provođenja terorističkih akata i drugih radnji usmjerenih na podrivanje nacionalne sigurnosti.

Te optužbe nosile su potencijalnu maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora.

Pucila je dodatno optužen za dirigovanje aktivnostima terorističke organizacije.

Sud je 14. aprila odgodio suđenje do 19. aprila.

Državni mediji izvijestili su da je Pratasevič priznao krivicu po svim prethodnim optužbama. Nije poznato kako se izjasnio po novoj optužnici.

Pratasevič, koji je radio kao urednik i ključni administrator kanala Nexta Live na Telegramu, pobjegao je iz Bjelorusije 2019.

U maju 2021. on i njegova tadašnja djevojka, ruska državljanka Sofia Sapega, uhapšeni su nakon što je njihov komercijalni let iz Grčke u Litvaniju prisilno preusmjeren za slijetanje u Minsk.

Bjelorusija je saopštila da je naredila da avion sleti nakon anonimne prijetnje bombom. Dokazi su kasnije otkrili da su bjeloruski zvaničnici lažirali prijetnju bombom kao izgovor za preusmjeravanje aviona kako bi mogli da izvrše hapšenje Prataseviča.

Sapega je optužena za upravljanje kanalom na Telegramu koji je objavljivao lične podatke bjeloruskih snaga sigurnosti i osuđena na šest godina zatvora u maju prošle godine. Ranije sedmice zvaničnici ruske ambasade u Minsku rekli su da će Sapega uskoro biti izručena Rusiji.

Bjeloruski novinar prisilno odveden nakon ‘prinudnog’ slijetanja aviona Ryanaira u Minsk
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Pratasevič se nekoliko puta pojavio na bjeloruskoj državnoj televiziji 2021. što je potaknulo opoziciju i zapadne dužnosnike da optuže Lukašenka i njegov režim za iznuđivanje videopriznanja mučenjem. Zvaničnici su takođe pozvali na hitno oslobađanje Prataseviča i Sapege.

Od 2017. do 2018. Pratasevič je bio stipendista stipendije Vaclav Havel u glavnom gradu Češke, Pragu. Novinarska stipendija Vaclav Havel, zajednička inicijativa Radija Slobodna Evropa i češkog Ministarstva vanjskih poslova, dodjeljuje se budućim nezavisnim novinarima u zemljama Istočnog partnerstva Evropske unije i Rusiji. Pratasevič nije radio za RSE ni prije ni nakon dobivanja stipendije.

Lukašenko je negirao da je pokrao izbore i od tada se oštro obračunao s opozicijom, čiji su vodeći članovi zatvoreni ili prisiljeni na bijeg iz zemlje u strahu za svoju sigurnost.

XS
SM
MD
LG