Dostupni linkovi

Uhapšen Keljmendi, EULEX će posredovati između Kosova i BiH


Naser Keljmendi
Naser Keljmendi
Misija EU na Kosovu, EULEX, biće uključena u slučaj Nasera Keljmendija, tako što će stručnjaci ove misije pri kosovskom Ministarstvu pravde posredovati u kontaktima između Bosne i Kosova, kako bi na kraju zvaničan zahtev za izručenje Keljmendija bio isporučen, izjavila je za RSE, Francoise Lambert, v.d. zamenika šefa odeljenja za informisanje pri misiji EULEX.

“Kada se ono (zvaničan zahtev za izručenje) dobije, lokalni tužilac će zatražiti od nadležnog sudije da odluči o izručenju”, dodala je ona.

Naser Keljmendi (1957), vođa jedne od najjačih kriminalnih grupa na Balkanu, koji se nalazi i na crnoj listi SAD, uhapšen je u nedelju uveče na Kosovu u regionu Prištine, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa u policiji Kosova. Keljmendi se nalazi na crnoj listi SAD i poternici Interpola gde je označen kao jedan od najopasnijih narko dilera na Balkanu.

“Možemo potvrditi da je 5. maja oko 20 sati Policija Kosova uhapsila dve osumnjičene osobe, od kojih je jedna tražena pod međunarodnom poternicom, dok je druga osoba uhapšena zbog pružanja pomoći osobi koja je bila pod međunarodnom poternicom. Sada su obe osobe u policijskom centru za zadržavanje", kazao je za RSE portparol policije, Baki Kelani.

Kako saznaje RSE, drugi uhapšeni je Fuad Nikqi (1981).

Tokom ove operacije izvršena je kontrola u dva objekta i konfiskovani različiti dokazi, uključujući i dva automobilska vozila.

U Ministarstvu pravde kažu da je ekstradicija Keljmendija Bosni i Hercegovini moguća, iako će ona biti komplikovana, s obzirom da BiH nije priznala Kosovo.

Savetnik ministara, Driton Lajqi, prethodno je izjavio da će se u ovom slučaju zatražiti pomoć misije EU na Kosovu, EULEX, s obzirom da ova misija ima direktne kontakte sa vlastima u Bosni.

“Pitanje ekstradicije sa Bosnom je malo komplikovano zato što Bosna ne priznaje Kosovo, nemamo sporazum o ekstradiciji sa Bosnom, kao što imamo sa nekim zemljama regiona i EU. Vlasti EULEX-a imaju mogućnost za ekstradiciju jer je to misija EU, i mislim da se treba da pronađu legalne osnove kako bi došlo do ekstradicije. To neće biti lako, već je veoma složeno s obzirom da BiH ne priznaje Kosovo i ne želi da ima direktne kontakte sa Kosovom”, kazao je Lajqi.

“Mi smo tu da poštujemo međunarodne konvencije i doprinesemo borbi protiv organizovanog kriminala i bilo kakve negativne pojave u regionu”, dodao je on.

Dok se ne donese odluka o ekstradiciji, Lajqi kaže da će Keljmendi biti pod nadzorom policije.

EULEX je i ranije pomagao u procesima izručivanja, kao što je to bio slučaj Baki Sadikija koga je tražilo slovačko pravosuđe. Sadiku je bio uhapšen na Kosovu na osnovu crvene poternice INTERPOL-a izdate u Slovačkoj, zemlja koja takođe nije priznala Kosovo.

Na zahtev slovačkih organa vlasti, i na osnovu sporazuma sa kosovskim vlastima, EULEX je pružio pomoć u procesu izručivanja. EULEX je omogućio odgovarajući prenos zahteva za izručenje od Ministarstva pravde Republike Slovačke ka kosovskom Ministarstvu pravde, kao i primopredaju te osobe iz nadležnosti kosovske policije u nadležnost slovačke policije.

Odluku o njegovom izručenju doneo je ministar pravde, nakon odluke o odobravanju izručenja donete od strane Okružnog suda u Gnjilanu, podržane od strane Vrhovnog suda Kosova.

* Pročitajte više o Naseru Keljmendiju u specijalnom istraživanju RSE objavljenom u junu 2012. godine
XS
SM
MD
LG