Dostupni linkovi

Pošta Srbije saopštila da nije uspela da dostavi pisma na sever Kosova


Ispostava JP "Pošta Srbije" u Beogradu (arhivska fotografija)
Ispostava JP "Pošta Srbije" u Beogradu (arhivska fotografija)

Pošta Srbije saopštila je da je kosovska policija na prelazu Jarinje zaustavila kombi vozilo sa pismima, na redovnoj liniji prevoza od Raške u Srbiji ka Gračanici na Kosovu.

Kako je navedeno u saopštenju zaustavljena je pošiljka sa pismima za korisnike na severu Kosova.

Pošta Srbije pozvala je na hitnost rešavanja i smirivanja tenzija i omogućavanja neometanog funkcionisanja poštanskog saobraćaja na severu Kosova.

"Mnogi i mahom stariji građani oslanjaju se na naše usluge za svakodnevne transakcije, tokom privrednog, ekonomskog i svakodnevnog funkcionisanja. Današnji čin nasilnog zaustavljanja prenosa pisama, između ostalog, otežava kontakt među porodicama, što dodatno pojačava osećaj nesigurnosti u kontekstu etničkih tenzija", navela je Pošta Srbije.

RSE je zatražio odgovor kosovske policije na ove navode Pošte Srbije.

Policija Kosova je 5. avgusta zatvorila devet objekata Pošte Srbije na severu Kosova - zatvorena su po tri objekta u Severnoj Mitrovici i Leposaviću, dva u Zvečanu i jedan u Zubinom Potoku.

Akcija je počela, prema navodima policije, posle informacija dobijenih od strane Regulatornog organa za elektronske i poštanske komunikacije (ARKEP) da privredni operateri posluju na teritoriji Kosova bez dozvole i bez registracije u Agenciji za poslovne registre na Kosovu (ARBK).

Evropska unija saopštila je 5. avgusta da zatvaranje devet ekspozitura Pošte Srbije na severu Kosova smatra jednostranim i nekoordinisanim korakom kosovskih vlasti, čime se krše sporazumi koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Dijaloga uz podršku EU.

SAD su saopštile da su duboko razočarane, kako su navele, jednostranim i nekoordinisanim akcijama Vlade Kosova u vezi sa ekspoziturama Pošta Srbije.

Reagovao je i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji je u razgovoru sa nemačkom ambasadorkom u Beogradu zbog ovoga tražio "jasnu i nedvosmislenu reakciju međunarodne zajednice".

XS
SM
MD
LG