Dostupni linkovi

Poslata pomoć za 1.000 krava i konja bez vode na jugoistoku Srbije


Vojska Srbije pruža pomoć u snabdevanju vodom za napajanje stoke na Suvoj planini, na jugoistoku zemlje, 14. avgust 2024.
Vojska Srbije pruža pomoć u snabdevanju vodom za napajanje stoke na Suvoj planini, na jugoistoku zemlje, 14. avgust 2024.

Cisterna sa vodom poslata je za 800 krava i 200 konja koji su na ispaši na Suvoj planini, rečeno ja 14. avgusta za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Javnom komunalnom preduzeću (JKP) Mediana iz Niša.

"Cisterna je tamo ostala kako bi voda mogla nesmetano da se dostavlja životinjama", saopšteno je iz JKP Mediana.

Pomoć je, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, dopremila Vojska Srbije.

"Na ovom zadatku angažovani su pripadnici Kopnene vojske sa dve cisterne, koji u više tura tokom dana dopremaju vodu za oko 1.000 ugroženih konja i krava", saopštilo je ministarstvo.

Stočari su u utorak apelovali na pomoć, jer je krdo dva dana bilo bez vode na ispaši na Suvoj planini.

Prethodno je usled tropskih vrućina u Srbiji presušio Rakoš, jedini izvor na Suvoj planini, a cisterna za dovoz vode se pokvarila.

Rakoš presuši skoro svakog avgusta ali se ove godine zbog ekstremno visokih temperatura to dogodilo sredinom jula, pa su stočari dobili cisternu opštinske Direkcije za izgradnju Gadžin Han.

To vozilo služilo je jedno vreme za dostavu vode ali je zbog starosti kamion često ostajao u defektu i na kraju se pokvario bez mogućnosti brze popravke.

Pre tri godine kada je izvor Rakoš rano presušio pomoć su poslali Ministarstvo poljoprivrede i Vojska Srbije. Tada je vojska svakog dana dovozila po tri i po hiljade litara vode.

Te godine najavaljeno je da će nadležno ministarstvo za agrar stočarima omogućiti da apliciraju za državnu pomoć za kopanje bunara na Rakošu, ali se do danas to nije dogodilo.

Ove sedmice u Srbiji su ekstremno visoke temperature koje prelaze 40 stepeni Celzijusa.

Nadležni su u sredu izdali upozorenje zbog velikih vrućina koje će trajati do kraja nedelje.

XS
SM
MD
LG