Dostupni linkovi

Preuzimanje kontrole nad državnim medijima u Poljskoj veliki test Tuskove vlade


Policajci dolaze u sjedište poljskog državnog emiteraTVP u Varšavi kako bi nadgledali proteste protiv akcija nove proevropske vlade koja pokušava osloboditi medije od političke kontrole prethodne vlasti, 20. decembra 2023.
Policajci dolaze u sjedište poljskog državnog emiteraTVP u Varšavi kako bi nadgledali proteste protiv akcija nove proevropske vlade koja pokušava osloboditi medije od političke kontrole prethodne vlasti, 20. decembra 2023.

Nova poljska vlada preuzela je ove sedmice kontrolu nad državnim radio-televizijskim servisom i novinskom agencijom iz ruku lojalista stranke Pravo i pravda (PiS), koja nakon gubitka vlasti na parlamentarnim izborima 15. oktobra pokušava da zadrži kontrolu nad državnim institucijama.

Reformski napori novog premijera Donalda Tuska uključuju istragu postupaka bivše konzervativne vlade na čelu sa PIS-om nakon njihove osmogodišnje vladavine tokom koje su koristili državne medije za propagandu, ugrozili nezavisnost pravosuđa i pokvarili odnose s Evropskom unijom, pišu svjetski mediji.

Ka uspostavljanju nezavisnih medija

Nova proevropska vlada počela je da preuzima kontrolu nad državnim medijima i nekim drugim državnim agencijama od konzervativne stranke u nastojanju da ponovo uspostavi nezavisne medije u Poljskoj, napisao je Associated Press.

Kabinet premijera Donalda Tuska, koji je preuzeo dužnost prošle sedmice, saopštio je u srijedu, 21. decembra da je otpustio direktore državnih televizijskih i radijskih kuća i novinske agencije koju vodi vlada.

Tuskova vlada je, dodaje AP, postavila kao prioritet vraćanje objektivnosti i slobodnog izražavanja u državnim medijima, koje je prethodna vlada na čelu sa strankom Pravo i pravda, koristila kao agresivno propagandno oruđe, napadajući Tuska i opoziciju i šireći njene euroskeptične stavove.

Prvi koraci nove vlade ka povratku slobodi medija naišli su na protest PiS-a. Lider stranke Jarosław Kaczynski i mnogi poslanici iz PiS-a zauzeli su zgrade u kojima se nalaze kancelarije i studiji državne televizije TVP u nadi da će njihovi pristalice izaći na demonstracije u velikom broju.

"Uputstva (stranačke) su da svi poslanici Pravo i pravda dođu ovdje (u zgradu TVP-a)", rekao je senator PiS-a Marek Pek. "Moramo pokazati svojim prisustvom da smo duboko protiv ovih bezakonitih i brutalnih radnji." Međutim, ističe Associated Press, brutalnosti nije bilo i promjena rukovodstva je izvršena u skladu sa zakonom.

Poljski poslanici usvojili su 19. decembra rezoluciju koju je predstavila Tuskova vlada u kojoj se poziva na obnovu "pravnog poretka, objektivnosti i pravičnosti" TVP-a, Poljskog radija i novinske agencije PAP. Nakon rezolucije, novi poljski ministar kulture Bartłomiej Sienkiewicz smijenio je čelnike i nadzorne odbore državnih medija, koji su izabrali novo rukovodstvo.

Predsjednik Andrzej Duda, koji je bio saveznik prethodne vlade, upozorio je da neće prihvatiti poteze za koje smatra da su protiv zakona. Međutim, dodaje AP, njegovi kritičari ga dugo optužuju za kršenje poljskog ustava i drugih zakona dok je pokušavao da podrži politiku stranke Pravo i pravda.

Kritike vladinih poteza

Iznenadna zabrinutost političara iz PiS-a za slobodu govora inspirisala je brojne memove ali i izazvala brojne kritike, ističe Guardian i ukazuje da su pojedini doveli u pitanje zakonitost poteza nove vlade i upozorili da je takvim djelovanjem Tuskova vlada rizikovala jednostavno stvaranje vlastite politizirane javne televizijske mreže koja bi zamijenila staru.

Dominika Bychawska-Siniarska, pravnica i zagovornica ljudskih prava, rekla je kako se čini da se "ova vrsta političkog preuzimanja ponavlja svake četiri ili osam godina nakon izbora", izrazivši zabrinutost da nakon ovog preuzimanja možda neće postojati dovoljna politička motivacija da se nastavi sa suštinskim reformama zakona o javnoj radiodifuziji.

Stanley Bill, profesor poljskih studija na Univerzitetu u Kembridžu, rekao je da je vlada iskoristila "pravnu rupu" da donese promjene, dok je kritike političara iz PiS-a nazvao "licemjerjem u zapanjujućim razmjerima", s obzirom na to kako je stranka ograničila slobodne medije dok je bila na vlasti.

Istovremeno, ocjenjuje Guardian, debata oko državnih medija pokazuje kako će se Tusk naći pred teškim odlkama dok pokušava da donese radikalni reformski program.

PiS je i dalje glasan, veliki opozicioni glas u parlamentu, a stranački saveznik Andrzej Duda ostaje predsjednik do 2025. i ima pravo veta. Ovo vladi ostavlja izbor da ili smanji ili odloži svoje ambicije, ili da pronađe kreativne zakonske načine da ih sprovede, ocijenio je list.

Predznak duge borbe

Razvoj ovosedmičnih događaja u Poljskoj ističe turbulencije sa kojima se suočava nova vlada dok se bori da potvrdi svoj autoritet nad državnim institucijama, uključujući sudove, koji su prepuni tvrdokornih pristalica Prava i pravde, ukazuje New York Times.

Usred turbulentne promjene vlasti, glavni informativni kanal poljske državne televizije naglo se ugasio 20. decembra, nakon što je bivša vladajuća stranka poslala zakonodavce i druge pristalice u centralu javnog servisa kako bi pokušali spriječiti novo rukovodstvo da preuzme vlast, optužujući Tuskovu administraciju da je izvela "državni udar" otpuštanjem lojalista PiS-a.

Borba oko javne televizije mogla bi biti predznak duge borbe između nove vlade koja pokušava slomiti stisak Prava i pravde nad tim institucijama, i partijskih zaostavština koje pokušavaju to osujetiti.

Tusk je, u objavi na društvenim mrežama u srijedu navečer, obećao da će ostati čvrst, rekavši da je nova vlada odlučna da “vrati pravni poredak i uobičajenu pristojnost u javnom životu”.

S druge strane, dodaje New York Times, oni koji se opiru promjeni dobili su ohrabrenje 20. decembra od Nacionalnog vijeća za medije, nadzornog tijela koje je osnovalo Pravo i pravda kada je prvi put došao na vlast i koje još uvijek kontrolišu njegovi imenovani.

Vijeće je u saopštenju osudilo remont uprave koji je naredio novi ministar kulture kao "nezakonit" i upozorio da "ljudi koji učestvuju u nezakonitom napadu na javne medije koji se dešava pred našim očima treba da očekuju teške posljedice prema odredbama krivičnog zakona."

Moćan glas uoči predstojećih izbora

Preuzimanje kontrole nad javnom radio-televizijom i novinskom agencijom iz ruku lojalista PiS-a dio je širih napora nove vlasti u kojoj je novi parlament formirao posebne komisije za istragu postupaka bivše vlade, ukazuje Politico dodajući da nova vlada mijenja i čelnike sigurnosnih agencija.

Javna televizija TVP, Poljski radio i Poljska novinska agencija (PAP) podvrgnuti su strogoj političkoj kontroli ubrzo nakon što je PiS osvojio vlast 2015. godine, zbog čega je Poljska pala na globalnoj rang listi slobode medija.

Izvještavanje je bilo u velikoj mjeri naklonjeno vladi, nešto što su izborni posmatrači rekli da je u velikoj mjeri favoriziralo PiS, kao i predsjednika Andrzeja Dudu, i pomoglo u promjeni ishoda na parlamentarnim izborima 2019. i predsjedničkim izborima 2020. godine. Državni mediji čvrsto su stajali iza PiS-a i u ovogodišnjoj kampanji za parlamentarne izbore.

Vlada PiS-a potrošila je preko dvije milijarde zlota (465 miliona eura) na TVP ove godine i preko sedam milijardi od 2017. do 2022. Zbog toga je, ističe Politiko, ponovno preuzimanje kontrole nad tim institucijama ključni prioritet za Tuska i njegovu koalicionu vladu uoči proljetnih lokalnih izbora i evropskih izbora u junu.

Gubitak kontrole nad moćnim medijima odmah nakon gubitka vlasti dvostruki je udarac za Pravo i pravdu i dio je šireg nastojanja vlade Tuska da odsiječe PiS od njegovih izvora političke moći i finansija.

Korporacije pod kontrolom države, koje većinom vode lojalisti PiS-u, pripremaju se za čistku, ističe Politico dodajući da je parlament proteklih dana oformio posebne komisije koje će istraživati krivična djela vlade iz prošlosti, kao što su nepredviđeni ugovori iz vremena pandemije COVID-a i trošenje 70 miliona zlota za održavanje izbora 2020. putem pošte koje nije odobrio parlament.

Tusk je u utorak imenovao nove šefove glavnih obavještajnih i sigurnosnih agencija, koje su bile optužene da podržavaju PiS i špijuniraju protivnike stranke. "Vežite pojaseve", najavio je Tusk.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG