Dostupni linkovi

Poljski konzervativci izgubili većinu, pokazali konačni rezultati izbora


Poljski premijer Mateuš Moravijecki iz partije Pravo i pravda govori pristalicama dok u pozadini stoji lider te partije Jaroslav Kačinjski, 13. oktobar 2023.
Poljski premijer Mateuš Moravijecki iz partije Pravo i pravda govori pristalicama dok u pozadini stoji lider te partije Jaroslav Kačinjski, 13. oktobar 2023.

Tri poljske opozicione stranke koje su obećale da će ponovo uspostaviti demokratske standarde u zemlji, zajedno su osvojile više od 54 odsto glasova na parlamentarnim izborima, što ih je dovelo u poziciju da preuzmu vlast, pokazuju konačni rezultati izbora objavljeni u utorak.

Vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) osvojila je najviše glasova na izborima u nedelju, ali uprkos tome izgleda da nema načina da se održi na vlasti.

Zvanični rezultati iz svih biračkih okruga dali su PiS-u, nacionalističkoj, socijalno konzervativnoj stranci, 35,38 odsto glasova, dok je liberalna Građanska koalicija (KO) na drugom mestu sa 30,7 odsto.

Treći put s desnog centra zauzeo je treće mesto s 14,4 odsto, a Nova levica je dobila 8,61 odsto glasova. Krajnje desničarska Konfederacija dobila je 7,16 odsto glasova, pokazali su rezultati.

Građanska koalicija, Nova levica i Treći put saopštili su da su spremni da formiraju koalicionu vladu i da će početi razgovore kada budu objavljeni zvanični rezultati.

Predsednik Andžej Duda (Andrzej), saveznik PiS-a, rekao je pre glasanja da će priliku za za formiranje nove vlade prvo dati pobedničkoj stranci, ali će PiS teško naži saveznika budući da je Konfederacija dobila premalo glasova.

KO i njeni saveznici takođe su na putu da osvoje jasnu većinu u gornjem domu parlamenta od 100 mesta, pokazali su zvanični rezultati.

Izlaznost na izborima u nedelju je bila skoro 75 odsto, što je rekord koji je premašio izlaznost od 63 odsto na izborima iz 1989. godine, posle čega je usledio kolaps represivnog komunističkog sistema koji je podržavao Sovjetski Savez.

Rezultat je ogromna pobeda za Donalda Tuska, lidera Građanske koalicije, koji će se verovatno vratiti funkciju poljskog premijera koju je obavljao od 2007. do 2014. Takođe je bio predsednik Evropskog saveta od 2014. do 2019.

XS
SM
MD
LG