Dostupni linkovi

Srbija saopštila da je ubijen napadač na policajce, Kosovo traži potvrdu njegovog identiteta


Policija u ataru naselja Banja Koviljača u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom gde je ubijen osumnjičeni za napad na policajce, 19. jul 2024
Policija u ataru naselja Banja Koviljača u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom gde je ubijen osumnjičeni za napad na policajce, 19. jul 2024

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić saopštio je da je ubijena osoba koja je 18. jula u Loznici na zapadu Srbije ubila policajca.

Dačić u obraćanju novinarima nije saopštio ime ubijenog, navodeći da su pripadnici policije 19. jula u ataru naselja Banja Koviljača u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom "likvidirali albanskog teroristu".

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova zatražilo je od srpskih vlasti da potvrde identitet ubijenog.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je uveče na TV Prva za napadača, čije ime nije naveo, da je "to lice bilo vrlo podložno uticajima različitih agencija" i da je "verovatno likvidirao ruskog vojnika 2000. godine".

Policija u Srbiji je prethodno uz fotografiju objavila da intenzivno traga za Fatonom Hajrizijem, kosovskim državljaninom koji je pobegao iz zatvora na Kosovu.

"Mi smo jutros izdali fotografiju kako bi ljudi mogli da prijave ako ga vide. Jedan meštanin susednog mesta ga je video jer mu je ovaj tražio vodu. On ne zna jezik i čim je otišao, meštanin je dojavio da ga je video", rekao je Dačić novinarima na mestu ubistva.

Dodao je da napadač nije imao plan da se preda i da je na policiju ispalio devet hitaca.

"On se skrivao, tu je reka, tu je granica, tražio je način kako da pređe preko reke. Kad je naišla policija on je pucao i policija je ispalila dva hica. Krenuo je da beži i policija ga je likvidirala", rekao je Dačić navodeći da je reč o "surovom i ogrezlom kriminalcu".

Policija obezbeđuje mesto gde je ubijen osumnjičeni za napad na policajce u Loznici, 19. jul 2024.
Policija obezbeđuje mesto gde je ubijen osumnjičeni za napad na policajce u Loznici, 19. jul 2024.

On je naveo i da ga je policija dva dana pratila na raznim kamerama.

"Nalazili smo tragove na ogradama, menjao je odeću. Ovo je njegov pištolj ovde", rekao je Dačić pokazujući oružje i dodao da je imao samo jedan pištolj sa dva okvira od po osam metaka, od čega je deo potrošio prilikom ubistva i ranjavanja policajaca 18. jula.

Napad na policajce se dogodio u ranim jutarnjim satima kada su, tokom rutinske kontrole, zaustavili vozilo u kojem se nаlаzio osumnjičeni.

Dok je izlazio iz automobila, iz pištoljа je pucao u policajce, a potom pobegao.

Jedan policajac ubijen, drugi ranjen u napadu na zapadu Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Vlasti Srbije su napad označile kao "teroristički".

Policija je saopštila da su na licu mesta pronađeni pasoš izdat na Kosovu na ime Artan Hajrizi (1991) i nemačka lična karta.

'Od Nemačke ćemo tražiti izručenje brata napadača'

Faton Hajrizi je 6. jula pobegao iz zatvora na Kosovu i od tada za njim tragaju kosovske vlasti.

Kroz Srbiju je navodno putovao sa dokumentima svog brata Artana, koji je vlastima u Nemačkoj, gde se i nalazi, rekao da mu je Faton dva dana ranije ukrao pasoš.

"Tražićemo od Nemačke da nam izruči i njegovog brata jer je priča da mu je on ukrao pasoš očigledna laž. On mu je poslao dokumenta i on je saučesnik u svemu tome", rekao je Dačić.

Ko su Artan i Faton Hajrizi?

Artan Hajrizi, čije su ime i fotografiju vlasti Srbije objavile kao osumnjičenog za ubistvo policajca u Srbiji, brat je Fatona Hajrizija koji je pobegao iz zatvora na Kosovu, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) izvori porodice.

Prema navodima vlasti Srbije, policajac je ubijen u Loznici - gradu na zapadu Srbije, na granici s Bosnom i Hercegovinom, 18. jula u ranim jutarnjim satima, dok je drugi povređen.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je saopštilo da je na mestu pucnjave pronađen pasoš osumnjičenog, kojeg su izdale vlasti Kosova na ime "Artan Hajziri" (1991.), te nemački lični dokument.

Najverovatnije su mu vlasti Srbije pogrešno napisale prezime.

RSE je analizirao neke od brojnih profila Artana Hajrizija na društvenim mrežama koji potvrđuju njegovu vezu sa Fatonom Hajrizijem.

Jedan od profila Artana Hajrizija na društvenoj mreži Facebook
Jedan od profila Artana Hajrizija na društvenoj mreži Facebook

RSE je razgovarao i sa izvorima u porodici koji su potvrdili da su Artan i Faton braća. Ovaj izvor porodice tvrdi da je "Artan u Nemačkoj i da je danas rekao da mu dokumenti nisu u stanu".

"Artan nema saznanja [o ovome]. Izgubio je svoj pasoš", naveo je izvor.

Kontakt sa Artanom do objave ovog teksta RSE nije uspeo da uspostavi.

Artan Hajrizi je javno govorio 18. jula za list Insajderi putem video linka.

On tvrdi da je u policiji u Nemačkoj rekao da ga je brat posetio na nekoliko sati i ukrao mu identifikaciona dokumenta.

"Otišao je pre dva dana. Dokumente sam prijavio kao izgubljene. Nisam kriv za ovo", rekao je Artani u video snimku. Dodao je da od tada nije imao kontakt sa bratom.

Faton Hajrizi, osuđen za više krivičnih dela na Kosovu, pobegao je pre nekoliko dana iz zatvora Smrekovnica na Kosovu. Ima istoriju čestih bekstava iz kosovskih zatvora.

Hajrizi je prvobitno osuđen u januaru 2000. godine za ubistvo ruskog vojnika u centru Srbice (Skenderaj), kada je imao samo 15 godina. Za ovo ubistvo osuđen je na šest godina zatvora.

Dačić je rekao da je srpska policija uhapsila sve koji imaju veze s ovim događajem, ali da to nije kraj.

"On je iz Preševa (jug Srbije) imao dogovor da ga prebace do Loznice, a onda dalje u Bosnu i Hercegovinu", rekao je Dačić.

Dodao je da je prebacivanje organizovao bračni par koji je 18. jula uhapšen - žena u Mladenovcu kraj Beograda, a muž u Bijeljini u BiH, te da očekuje da će ga ta zemlja izručiti Srbiji.

Oni su, kako je rekao Dačić, angažovali vozača iz Tutina da napadača prebaci od Preševa do Loznice.

"Takođe, vršimo pretrage i uhapsićemo sve koji su mu pomogli u Preševu i Bujanovcu, jer nije nigde ušao legalno", kazao je Dačić.

Dodao je da se istražuje i treća ličnost, srpske nacionalnosti sa slovenačkim državljanstvom, za koju kaže da je "učestvovala u svemu".

Policija je od ubistva i ranjavanja policajaca 18. jula pretraživala obe strane reke Drine, na granici Srbije sa BiH jer se sumnjalo da je počinilac pobegao tom pravcu.

U potragu su bili uključeni helikopteri i dronovi.

XS
SM
MD
LG