Dostupni linkovi

Osumnjičeni za pomaganje napadaču na policajce u Srbiji osuđivan zbog šverca droge


Policija u Lipničkom Šoru u Loznici gde je pucano na policiju, 18. jul 2024.
Policija u Lipničkom Šoru u Loznici gde je pucano na policiju, 18. jul 2024.

Zoran Radovanović, osumnjičeni za pomaganje napadaču na policajce na zapadu Srbije, osuđen je 2022. u Beogradu na osam godina zatvora zbog šverca droge, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Višem sudu.

Radovanović, međutim, nije izdržavao kaznu.

On je 2019. pušten iz pritvora uz jemstvo i od tada je bio u bekstvu, rečeno je za RSE u sudu.

Uhapšen je 18. jula u Bijeljini u Bosni i Hercegovini pod sumnjom da je organizovao prevoz osumnjičenog za ubistvo jednog i ranjavanje drugog policajca u Loznici.

Jedan policajac ubijen, drugi ranjen u napadu na zapadu Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Kako je Radovanović pobegao?

Radovanović je u julu 2018. tokom istrage o krijumčarenju droge iz Srbije u Tursku, potpisao sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, kojim je bio osuđen na osam godina zatvora.

Taj sporazum je u oktobru 2019. ukinuo Apelacioni sud, a onda ga je godinu dana kasnije Viši sud u Beogradu osudio na 13 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe koja je švercovala narkotike.

Apelacioni sud je tu presudu 2022. preinačio na osam godina zatvora, ali Radovanović nikada nije otišao na izdržavanje kazne, jer se nalazio u bekstvu.

Iz pritvora je izašao 2019. uz jemstvo od 75 hiljada evra.

U oktobru 2023. je za njim raspisana poternica, ali je bio nedostupan pravosudnim organima sve 18. jula kada je uhapšen u Bijeljini.

Istog dana u Mladenovcu kraj Beograda uhapšena je i njegova supruga kao pomagač.

Policija traga za Fatonom Hajrizijem

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo je 19. jula da intenzivno traga za Fatonom Hajrizijem koji se sumnjiči da je u Loznici ubio jednog i ranio drugog policajca.

MUP je 19. jula objavio Hajrizijevu fotografiju i pozvao građane na saradnju.

Do pucnjave je došlo u ranim jutarnjim satima kada su policajci, tokom rutinske kontrole, zaustavili vozilo u kojem se nаlаzio osumnjičeni. Dok je izlazio iz automobila, iz pištoljа je pucao u policajce, a potom pobegao.

Vlasti su napad označile kao teroristički.

Policija je saopštila da su na licu mesta pronađeni pasoš izdat na Kosovu na ime Artan Hajrizi (1991) i nemačka lična karta.

Dačić je rekao da se proverava da li je osoba čija su dokumenta pronađena brat Artana Hajrizija, Faton Hajrizi, koji je pobegao iz zatvora na Kosovu.

Artan Hajrizi je 18. jula medijima rekao da se nalazi u Nemačkoj i da mu je brat Faton ukrao pasoš.

Pomoćnik direktora policije Dragan Vasiljević izjavio je da je preko Interpola kontaktirana nemačka policija.

Ko su Artan i Faton Hajrizi?

Artan Hajrizi, čije su ime i fotografiju vlasti Srbije objavile kao osumnjičenog za ubistvo policajca u Srbiji, brat je Fatona Hajrizija koji je pobegao iz zatvora na Kosovu, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) izvori porodice.

Prema navodima vlasti Srbije, policajac je ubijen u Loznici - gradu na zapadu Srbije, na granici s Bosnom i Hercegovinom, 18. jula u ranim jutarnjim satima, dok je drugi povređen.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je saopštilo da je na mestu pucnjave pronađen pasoš osumnjičenog, kojeg su izdale vlasti Kosova na ime "Artan Hajziri" (1991.), te nemački lični dokument.

Najverovatnije su mu vlasti Srbije pogrešno napisale prezime.

RSE je analizirao neke od brojnih profila Artana Hajrizija na društvenim mrežama koji potvrđuju njegovu vezu sa Fatonom Hajrizijem.

Jedan od profila Artana Hajrizija na društvenoj mreži Facebook
Jedan od profila Artana Hajrizija na društvenoj mreži Facebook

RSE je razgovarao i sa izvorima u porodici koji su potvrdili da su Artan i Faton braća. Ovaj izvor porodice tvrdi da je "Artan u Nemačkoj i da je danas rekao da mu dokumenti nisu u stanu".

"Artan nema saznanja [o ovome]. Izgubio je svoj pasoš", naveo je izvor.

Kontakt sa Artanom do objave ovog teksta RSE nije uspeo da uspostavi.

Artan Hajrizi je javno govorio 18. jula za list Insajderi putem video linka.

On tvrdi da je u policiji u Nemačkoj rekao da ga je brat posetio na nekoliko sati i ukrao mu identifikaciona dokumenta.

"Otišao je pre dva dana. Dokumente sam prijavio kao izgubljene. Nisam kriv za ovo", rekao je Artani u video snimku. Dodao je da od tada nije imao kontakt sa bratom.

Faton Hajrizi, osuđen za više krivičnih dela na Kosovu, pobegao je pre nekoliko dana iz zatvora Smrekovnica na Kosovu. Ima istoriju čestih bekstava iz kosovskih zatvora.

Hajrizi je prvobitno osuđen u januaru 2000. godine za ubistvo ruskog vojnika u centru Srbice (Skenderaj), kada je imao samo 15 godina. Za ovo ubistvo osuđen je na šest godina zatvora.

Vasiljević je rekao i da policija Srbije "odlično sarađuje" sa policijom Republike Srpske, kao i da su uspostavili saradnju s policijama BiH i Hrvatske, i sa predstavnicima međunarodnih institucija na Kosovu.

XS
SM
MD
LG