Dostupni linkovi

Podrška u državama Zapadnog Balkana članstvu u EU najmanja u poslednjih šest godina


Zastave učesnika samita EU - Zapadni Balkan, Berlin, Nemačka, novembar 2022.
Zastave učesnika samita EU - Zapadni Balkan, Berlin, Nemačka, novembar 2022.

Podrška građana zemalja Zapadnog Balkana članstvu u Evropskoj uniji (EU) je 54 odsto i najmanja je u proteklih šest godina, izjavila je 16. septembra u Tirani generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Predstavljajući nalaze godišnjeg istraživanja Balkan barometar, Bregu je rekla da je ta podrška 2015. bila 39 odsto i da je najvišu tačku dostigla 2021. sa 62 odsto.

Ona je navela da, sa druge strane, poverenje u regionalnu saradnju nastavlja da raste i da je dostiglo rekordnih 82 u 2024. godini. Dodala je da je to najbolji rezultat od početka sprovođenja istraživanja Balkan barometar 2015.

"Nacionalističke politike se i dalje smatraju glavnom preprekom regionalnoj saradnji. Iako poverenje i optimizam u regionu prati i doza opreza, postoje i znaci poboljšanja načina na koji ljudi posmatraju ova pitanja", dodala je Bregu.

Istraživanje je sprovedeno među 6.000 građana i 1.200 privrednika iz svih delova Zapadnog Balkana.

Nada u članstvo do 2035.

Bregu je navela da 43 odsto građana veruje da će do pristupanja Evropskoj uniji doći do 2035. godine.

Istraživanje je pokazalo i da su povećanja cena i inflacije najveće brige građana Zapadnog Balkana.

"Sa 8,1 odsto inflacija na Zapadnom Balkanu gotovo je dvostruko veća od inflacije u Evropskoj sa 3,4 odsto, dok su cene hrane gotovo iste kao u EU i naš bruto domaći proizvod iznosi samo polovinu evropskog", rekla je Bregu.

Balkan barometar poslednjih deset godina ispituje stavove građana i privrednika o regionalnoj saradnji, evropskoj integraciji, poverenju u javne institucije i medije, najvećim brigama, zapošljavanju, klimatskim promenama, bezbednosti, digitalnom životu, transportu, vladavini prava, putovanju i drugim pitanjima.

Od 2015. godine anketirano je više od 65.000 građana i 13.500 privrednika.

XS
SM
MD
LG