Dostupni linkovi

Podignuta optužnica protiv gradonačelnika Njujorka zbog korupcije


Gradonačelnik Njujorka Erik Adams, 16. septembar 2024.
Gradonačelnik Njujorka Erik Adams, 16. septembar 2024.

Američko pravosuđe podiglo je optužnicu protiv gradonačelnika Njujorka Erika Adamsa zbog prevare i korupcije.

Kako prenosi BBC, optužnica na 57 stranica okrivljuje Adamsa u pet tačaka, uključujući primanje mita, zaveru da se izvrši prevara, podmićivanje i traženje ilegalnih stranih donacija za svoju kampanju.

Optužnica je objavljena nakon što je američki Federalni istražni biro (FBI) 26. septembra izvršio raciju Adamsove rezidencije u Njujorku.

Gradonačelnik i drugi najviši gradski zvaničnici bili su pod pojačanim nadzorom u sklopu višestrukih federalnih istraga o korupciji.

U optužnici se navodi da je Adams primao više od 25.000 dolara godišnje od inostranih državljana, da je besplatno leteo biznis klasom u Francusku i Tursku i boravio na luksuznim lokacijama u inostranstvu.

Obećavao borbu protiv kriminala

Erik Adams je bivši policajac koji je prilikom dolaska na funkciju pre skoro tri godine obećao da će obuzdati kriminal u Njujorku.

Američki tužioci saopštili su da su turski zvaničnici tražili od Adamsa da im se oduži tako što će obezbediti da nova zgrada konzulata Turske u Njujorku bude spremna za posetu turskog predsednika iako u njoj nije izvršena protivpožarna inspekcija. Naveli su da je zvaničniku vatrogasne službe rečeno je da će izgubiti posao ako ne odobri zgradu konzulata.

„Adams je intervenisao i zgrada je otvorena“, navodi se u optužnici.

Tužioci navode da je Adams 2021. i 2022. od turskih zvaničnika primio mito kroz besplatne i veoma snižene pogodnosti putovanja. U optužnici se navodi da je usled toga Adams bio pod uticajem u vezi sa lokalnim propisima u vezi sa Turskom kućom, zgradom od 36 spratova koja trenutno služi kao sedište raznih turskih diplomatskih misija, uključujući konzulat.

Vatrogasni zvaničnici ranije su izrazili zabrinutost zbog nedostataka u sistemima zgrade.

XS
SM
MD
LG