Dostupni linkovi

Plenković i Čović: Nema osnova tužiti Hrvatsku, ali ima tužiti BiH


Dragan Čović i Andrej Plenković
Dragan Čović i Andrej Plenković

Hrvatska poštuje hašku presudu u slučaju političkih i vojnih lidera "Hrvatske Republike Herceg-Bosna", ali nije zadovoljna nekim njenim dijelovima. Ponovio je to danas u Mostaru hrvatski premijer Andrej Plenković, nakon susreta sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH i liderom bh. HDZ-a, Draganom Čovićem.

Hrvatski premijer smatra da nema osnova da sada bivši logoraši tuže Hrvatsku, dok je Čović sve logoraše u BiH pozvao da tuže Bosnu i Hercegovinu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao, objašnjavajući noviju izjavu, da Hrvatska poštuje presudu liderima "Herceg-Bosne", da je Hrvatska podržala uspostavu Haškog suda kada je u slučaju haške šestorke tri puta tražila da bude tzv. prijatelj suda, kako bi razjasnili, kako kaže, pravne aspekte koji se odnose na udruženi zločinački poduhvat, što Hrvatskoj nije omogućeno.

"Stav je vrlo jasan, presuda se poštuje. Da li smo zadovoljni s određenim dijelom na kojeg smo pokušali pravnim putem, normalnim, legitimnim, iskazati svoj stav, to nam u tri navrata nije uspjelo, to mislim da je sasvim jasno, tu možemo kazati da nismo zadovoljni", rekao je.

Mediji iz Hrvatske pitali su na press konferenciji nakon Plenkovićevog susreta sa čelnicima hrvatskih stranaka u BiH i o najavama da bi bivši logoraši poslije presude Haškog suda mogli tužiti Hrvatsku.

"Ovo nije bila presuda koja se odnosila na odgovornost država, nego pojedinaca. Ne vidim na koji način bi se iz ovoga mogao naći pravni temelj za takve procese", rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da su to špekulacije i alati za daljnje stvaranje nereda u BiH.

"Ja ću ih danas, evo, javno pozvati sve logoraše u Bosni i Hercegovini, bez obzira u čijem su logoru bili na prostoru BiH, da tuže Bosnu i Hercegovinu, jer sve ono što se dešavalo u Bosni i Hercegovini na kraju je ugrađeno u Bosnu i Hercegovinu koju prepoznajemo kroz dejtonsku Bosnu i Hercegovinu", naveo je Čović.

Inače, Čović je još kazao kako će presuda haškoj šestorci još više mobilizirati hrvatske političare u Bosni i Hercegovini u nastojanjima da hrvatski narod bira svoje legitimne predstavnike u Predsjedništvu BiH i domovima naroda.

"Pozivam kolege, prijatelje, prije svega Bošnjake, jer zajedno sada oko toga razgovaramo, da razumiju jednu takvu potrebu. To je minimum minimuma koji treba jednom konstitutivnom narodu u Bosni i Hercegovini, koju mi doživljavamo kao domovinu", poručio je Čović.

Premijer Plenković je pozvao hrvatske stranke u BiH da u izbornoj godini budu jedinstvene, te je rekao kako Hrvatska želi da Hrvati u BiH budu ravnopravni u punom smislu te riječi:

"I učinit ćemo, u dijalogu, kroz naše mogućnosti, sve napore da to zaista tako i bude. A to govorim i u svjetlu aktualnih razgovora i rasprava o izmjenama Izbornog zakona", zaključio je Plenković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG