Dostupni linkovi

Ne zna se gdje se nalazi bivši američki marinac koji je zatvoren u Rusiji, kaže njegova advokatica


Paul Whelan (54) uhapšen je u Moskvi u decembru 2018. pod optužbom za špijunažu i osuđen je na 16 godina zatvora u maju 2020. nakon suđenja koje su Sjedinjene Države osudile kao "izrugivanje pravdi".
Paul Whelan (54) uhapšen je u Moskvi u decembru 2018. pod optužbom za špijunažu i osuđen je na 16 godina zatvora u maju 2020. nakon suđenja koje su Sjedinjene Države osudile kao "izrugivanje pravdi".

Advokatica bivšeg američkog marinca zatvorenog u Rusiji, Paula Whelana, kaže da ne zna gdje se nalazi njen klijent. Whelan služi 16-godišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za špijunažu, što su on i Washington negirali.

Ruski državni mediji u srijedu su prenijeli izjavu advokatice Olge Karlove da je uprava zatvora u ruskoj Mordoviji, gdje Whelan izdržava kaznu, ignorisala njene zahtjeve da potvrdi da li se njen klijent nalazi u toj kaznionici.

Karlova je dodala da je prije nekoliko dana izgubila kontakt sa svojim klijentom i zamolila grupu za ljudska prava, Javnu nadzornu komisiju, da joj pomogne u njegovom lociranju.

Nestanak Paula Whelana dolazi nakon što je nekoliko disidenata zatvorenih u Rusiji posljednjih dana iznenada prebačeno u druge zatvore i nalaze se u izolaciji.

Dan ranije, rodbina, pristaše i advokati još četvero zatvorenih aktivista – bivših šefova timova pokojnog opozicionog političara Alekseja Navalnog u Baškortostanu i Novosbirsku, Lili Čaniševe i Ksenije Fadejeve, veterana borca za ljudska prava Olega Orlova i antiratne umjetnice Saše Skočilenko - rekli su da su oni također iznenada prebačeni iz zatvora ili pritvorskih centara u druge neodređene zatvore i od tada ne mogu s njima komunicirati.

Samo su Skočilenkove pristalice bile obaviještene da je ona prebačena u nepoznati zatvor u Moskvi. Lokacije ostalih su nepoznate.

Grupe za ljudska prava kritikovale su ruske propise o postupanju sa zatvorenicima, čije se boravište može držati u tajnosti dok se prebacuju iz jednog zatvora u drugi, što je proces poznat kao "inscenacija".

Pozornica uključuje odvojene i zatvorene kupe-vlakove, posebno izgrađene za zatvorenike, gdje ima vrlo malo svježeg zraka, nema tuševa za pranje i vrlo malo hrane.

Transfer može trajati danima, sedmicama, pa čak i mjesecima, jer se vozovi zaustavljaju, a osuđenici provode vrijeme u tranzitnim zatvorima.

Whelan (54) je uhapšen u Moskvi u decembru 2018. pod optužbom za špijunažu i osuđen na 16 godina zatvora u maju 2020. nakon suđenja koje su Sjedinjene Države osudile kao "izrugivanje pravde".

On je jedan od 10 američkih državljana koji se drže u ruskim zatvorima, optuženi ili osuđeni za optužbe kao što su posjedovanje droge, krađa, izdaja i špijunaža.

U mnogim slučajevima, optužbe protiv ovih Amerikanaca, uključujući reportera Wall Street Journala Evana Gerškoviča i reporterku Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmaševa, smatraju se izmišljenim ili političkim.

XS
SM
MD
LG