Dostupni linkovi

Sena i spomenici Pariza u centru ceremonije otvaranja Olimpijskih igara


Pripadnici francuske žandarmerije čuvaju stražu ispred sigurnosne ograde ukrašene transparentom Olimpijskih igara Pariz 2024. na Trocadero Esplanade u blizini Eiffelovog tornja u Parizu, 9. jula 2024.
Pripadnici francuske žandarmerije čuvaju stražu ispred sigurnosne ograde ukrašene transparentom Olimpijskih igara Pariz 2024. na Trocadero Esplanade u blizini Eiffelovog tornja u Parizu, 9. jula 2024.

Spomenici Pariza – Notre Dame, Louvre, muzej d'Orsay i rijeka Sena bit će u petak u srcu ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, a još se drži u tajnosti samo odvijanje svečanosti koje će biti mješavina umjetnosti i sporta u glavnom gradu Francuske, poznatom kao "gradu svjetlosti".

Samo desetak ljudi zna detalje ceremonije koja počinje u 19.30 i trajat će gotovo četiri sata.

Od 6.000 do 7.000 sportista (od ukupno 10.500), koji predstavljaju nacije učesnice, prodefilovat će u 85 čamaca Senom u bojama svoje delegacije, od mosta Austerlitz do Eiffelovog tronja i Trocaderoa.

Oko 3.000 plesača, muzičara i glumaca učestvovat će u umjetničkom dijelu ceremonije duž obale Sene, kao i na mostovima, ali i na nebu, na trasi od šest kilometara, duž koje se očekuje 326.000 gledalaca.

Oko 200 kostimografa i 300 frizera i šminkera bit će stacionirano u svlačionicama na svakoj strani Sene.

Duž obale Sene bit će postavljeno oko 80 džinovskih ekrana.

Spektakl, koji će pratiti više od milijardu gledalaca, sadržat će, prema navodima udruženja francuskih televizija France Televisions, video sekvence snimljene unapred i umetnute u priču.

Umjetnički direktor ceremonije otvaranja Olimopijade Thomas Jolly izjavio je da želi napraviti "najveći spektakl na svijetu" sa mnogo radosti, pokreta i uzbuđenja.

Jolly je rekao da nije želio da pravi dekor kad su za njega spomenici u Parizu "najljepša scenografija na svijetu".

Muzika ceremonije uključuje kreacije muzičkog direktora Victora Le Masnea. To će biti mješavina popa, simfonijskog orkestra, horova i elektronske muzike French Touch.

Što se tiče nastupa pjevača, mejsecima kruže priče da će to biti Aya Nakamura u odjeći Diora, poznate francuske kuće visoke mode.

Francuski mediji pominju i kanadsku pjevačicu Celine Dion, kao i međunarodno poznate zvijezde Dua Lipu i Lady Gagu.

Za ceremoniju otvaranja kreirano je 3.000 unikatnih kostima.

Nijedna proba ceremonije nije održana na otvorenom kako se ne bi odala tajna, već su umjetnici vježbali u zatvorenom prostoru, u veliki hangarima i drugim mjestima daleko od očiju javnosti.

Još se ne zna ko će posljednji nositi Olimpijsku baklju do parka Tuileries gdje se nalazi gorionik.

XS
SM
MD
LG