Dostupni linkovi

Pančiću uručena nagrada "Dušan Bogavac"


Teofil Pančić
Teofil Pančić
Novinaru Teofilu Pančiću, kolumnisti nedeljnika Vreme i dugogodišnjem saradniku RSE, u utorak je uručena nagrada za etiku i hrabrost "Dušan Bogavac", koju dodeljuje istoimena fondacija Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Kako je navedeno u obrazloženju žirija - u novinarskom poslu i javnoj komunikaciji Teofil Pančić, poput prethodnih dobitnika nagrade 'Dušan Bogavac', dosledno i beskompromisno zastupa progresivne, demokratske i antifašističke stavove.

Naglasivši da mu je čast da se pridruži “impresivnom spisku” imena kojima je prethodno dodeljivana ova nagrada (Stojan Cerović, Predrag Koraksić Koraks, Svetlana Lukić, Nebojša Popov i drugi ), Teofil Pančić kaže:

“Pošto se ova nagrada dodeljuje, kako se kaže - za etiku i hrabrost, ja nisam nikad razmišljao o sebi kao o nekom osobito hrabrom čoveku. Ja to radije zovem dužnošću. Dakle, ja sam kao neko ko ima tu privilegiju javne upotrebe sopstvenog uma, neko ko je dužan da ljudima koji ga čitaju i slušaju saopšti šta je to što on vidi i kako vidi. Bez kalkulacija, bez kompromisa i ulepšavanja. Ako je to hrabrost, onda je to kolateralno, a ja bih voleo da dočekam vreme u kojem neće biti potrebna nikakva hrabrost da se, prosto, svet koji vidiš oko sebe oslikava realno.”

Podsećamo, Pančić je zbog svojih tekstova u julu napadnut i pretučen metalnom šipkom u gradskom autobusu u Beogradu.

Napadači su prošlog meseca osuđeni na po svega tri meseca zatvora, a istom presudom sud im je ukinuo pritvor.
XS
SM
MD
LG