Dostupni linkovi

Nakon što je priznala Palestinu, Španija tvrdi da odluka o nepriznavanju Kosova ostaje ista


Španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je da je priznavanje palestinske države "imperativ za postizanje mira". (Fotografija iz maja 2024.)
Španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je da je priznavanje palestinske države "imperativ za postizanje mira". (Fotografija iz maja 2024.)

Stav Španije o priznavanju nezavisnosti Kosova ostaje nepromenjen, saopštilo je špansko ministarstvo spoljnih poslova 28. maja nakon objave odluke Madrida da prizna palestinsku državu.

Ministarstvo je za Radio Slobodna Evropa(RSE) kazalo da na te dvije situacije gleda kao na veoma različite.

"Priznanje države Palestine ne utiče na teritorijalni integritet Izraela, jer ova teritorija nikada nije bila pravno dio države Izrael", rekla je glasnogovornica ministarstva Elena Aljarilla Cortezon u odgovoru na upit RSE.

"Odluka Španije da prizna državu Palestinu ima za cilj pridržavanje međunarodnog prava, principa Povelje UN-a i rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a", rekla je Cortezon.

Španija se pridružila Irskoj i Norveškoj 28. maja u zvaničnom priznanju palestinske države. Izrael je ovu odluku osudio kao "nagradu" za Hamas, koji su Sjedinjene Države i Evropska unija proglasile terorističkom organizacijom.

Više od 140 zemalja od 193 u Generalnoj skupštini UN-a priznalo je Palestinu kao nezavisnu državu.

Španija, Irska i Norveška rekle su da veruju da njihova inicijativa ima snažan simbolički uticaj koji će verovatno potaknuti druge da slede njihov primer.

"Priznavanje države Palestine nije samo pitanje istorijske pravde, sa legitimnim težnjama palestinskog naroda, već je i imperativ za postizanje mira", rekao je španski premijer Pedro Sanchez 28. maja.

"To je jedini način da se ostvari rešenje koje svi prepoznajemo kao jedino moguće za postizanje budućnosti mira-palestinska država koja koegzistira zajedno s državom Izrael u miru i sigurnosti", rekao je Sanchez.

Srbija ne priznaje nezavisnost koju je Kosovo proglasilo 2008. godine.

Nezavisnost Kosova je priznalo više od 110 država, uključujući mnoge zemlje članice EU i Sjedinjene Države.

Pored Srbije, i Rusija i Kina su među onima koje odbijaju da je priznaju zajedno sa državama članicama EU Španijom, Grčkom, Kiprom, Rumunijom i Slovačkom.

Pitanje priznavanja Kosova od strane Španije u svetlu priznavanja Palestine pojavilo se na sastanku ministara inostranih poslova 27. maja u Briselu.

Izvori su za RSE rekli da je došlo do otvorenog spora između Nemačke i Španije. Dok je Nemačka bila "veoma ubedljiva" u pogledu priznavanja Kosova, "Španija je bila defanzivna, tvrdeći da Kosovo nije na dnevnom redu".

Bivši španski ambasador u Beogradu Raul Bartolome Molina izjavio je prošle godine, neposredno pre nego što je Madrid preuzeo predsedavanje Evropskom unijom, da je stav njegove zemlje da ne prizna nezavisnost Kosova, istovremeno podržavajući napore EU za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

"Ova pozicija se nije promenila, niti će se promeniti, i svi naši saveznici to vrlo dobro znaju", rekao je Bartolome 30. juna 2023.

XS
SM
MD
LG