Dostupni linkovi

Bivši pakistanski premijer Imran Kan osuđen na 14 godina zatvora zbog korupcije


Bivši pakistanski premijer Imran Kan, 17. mart 2023.
Bivši pakistanski premijer Imran Kan, 17. mart 2023.

Bivši pakistanski premijer Imran Kan i njegova supruga Bušra Kan osuđeni su na po 14 godina zatvora u predmetu povezanom s ilegalnom prodaju državnih poklona, saopštila je njegova stranka u sredu.

Kan je u utorak osuđen na 10 godina zatvora zbog odavanja državne tajne, nedelju dana pre parlamentarnih izbora.

Bivši pakistanski premijer već služ trogodišnju kaznu zatvora pošto ga je drugi sud osudio u avgustu zbog prodaje poklona vrednih više od 140 miliona rupija (501.000 dolara) u državnom vlasništvu i koje je primio tokom svog mandata 2018-2022.

Presuda od srede povezana je s istom stvari, ali je usledila posle istrage najvišeg tela za borbu protiv korupcije, Nacionalnog biroa za odgovornost (NAB), koji je takođe optužio njegovu suprugu u tom slučaju.

Presuda uključuje i 10-godišnju diskvalifikaciju od vršenja javne funkcije, saopštila je njegova stranka Pakistan Tehrik-e-Insaf (PTI). Bušra Kan, poznatija kao Bušra Bibi, uhapšen je ubrzo posle presude, saopštio je PTI.

Kanov medijski tim je negirao optužbe i požalio se na nepravedno suđenje navodeći da "nije bilo dozvoljeno unakrsno ispitivanje, nije bilo konačnog iznošenja argument i da se odluke pojavljuje kao u unapred određenom procesu".

Tim osuđenog bivšeg premijera je najavio žalbu na presudu.

Kanova ranija trogodišnja kazna je suspendovana, a njemu je već uvedene petogodišnja zabrana obavljanja javnih funkcija, čime je isključen s predstojećih izbora 8. februara. S ovom presudom, Kan, koji ima 71 godinu, neće moći da obavlja javnu funkciju do svoje 81. godine.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG