Dostupni linkovi

Muškarac koji je ušao u krug zgrade MUP-a u Beogradu osumnjičen za pripremu ubistva


Policijski automobili ispred zgrade MUP-a u Beogradu. Ilustrativna fotografija
Policijski automobili ispred zgrade MUP-a u Beogradu. Ilustrativna fotografija

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu 3. jula saslušan je Željko B. (58), koji je pre nekoliko dana ušao u krug zgrade MUP-a, zbog sumnje da je nabavio i osposobio sredstva za ubistvo policijskog službenika.

Osumnjičeni je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela, saopštilo je tužilaštvo.

Tužilaštvo je predložilo sudiji Višeg suda u Beogradu da osumnjičenom odredi pritvor da ne bi ponovio krivično delo u kratkom vremenskom periodu.

Željku B. se na teret stavljaju krivična dela teško ubistvo (pripremne radnje) i krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

"Postoje osnovi sumnje da je Željko B. 1. jula .. došao do zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Ulici Kneza Miloša kojom prilikom je neovlašćeno nosio sredstvo na bazi eksplozivnih materija, koje može izazvati povrede lica koja se nalaze u blizini", piše u saopštenju tužilaštva.

Tužilaštvo navodi da je u pitanju je improvizovana naprava u vidu petarde, tzv. "topovski udar", kao i da je osumnjičeni sa sobom nosio samostrel sa sedam strelica, dva noža, šilo i nunčake.

"Tom prilikom je preko lica imao vezanu maramu, a na rukama tzv. taktičke zaštitne rukavice sa posebnim ojačanjima, kao i dva ranca na leđima i jednu torbu u rukama", navodi tužilaštvo u saopštenju.

Prema navodima tužulaštva, on je došao do zgrade MUP i "bez odobrenja prošao kroz zaustavnu rampu i krenuo ka objektu, gde je uočen od strane policijskih službenika koji su mu izdali naredbu da se zaustavi, ali on po njoj nije postupio".

Policijski službenici su ga nakon toga sustigli, legitimisali i lišili slobode, piše u saopštenju.

On je priveden 1. jula, prema navodima ministra policije Srbije Ivice Dačića.

"Istražuju se motivi, lice nije na spisku ekstremista, vrši se pretres stana, a njegove izjave su da ga progone mafija i službe i da zato ovo sve nosi sa sobom. Biće obavljen i lekarski pregled, a o daljem postupanju odlučiće tužilac", izjavio je tada Dačić.

Incident se dogodio dva dana nakon što je napadač iz samostrela ranio policajaca ispred zgrade ambasade Izraela u Beogradu.

XS
SM
MD
LG