Dostupni linkovi

Napadač ubijen, jedan uhapšen, za drugima se traga, nakon ranjavanja žandarma ispred Ambasade Izraela u Beogradu


Napadač na Ambasadu Izraela u Beogradu je ubijen, jedno lice je uhapšeno, za još nekoliko se traga, ranjeni policajac nije životno ugrožen.

To je bilans incidenta koji se oko podneva u subotu 29. juna dogodio ispred Ambasade Izraela u glavnom gradu Srbije, kada je napadač samostrelom ranio policajca.

Ubijeni napadač je identifikovan kao Miloš Žujović, za koga je Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova, izjavio da je reč o konvertitu rodom iz Mladenovca, jedne od beogradskih opština.

"Utvrđeno je da je lice koje je izvršilo teroristički napad Miloš Žujović (1999), versko ime Salahudin, konvertit iz Mladenovca, koji je prešao da živi u Novom Pazaru", navodi se u saopštenju emitovanom iz MUP-a Srbije.

'Teroristički akt': Napad na žandarma ispred Ambasade Izraela u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Policijska akcija sprovedena je i u Novom Pazaru, na jugozapadu Srbije oko 270 kilometara od Beogradu i mesta napada, gde su obavljeni pretresi lokacija za koje se smatra da bi mogli da imaju veze sa napadom.

Pretres jedne od lokacija u Novom Pazaru 29. juni
Pretres jedne od lokacija u Novom Pazaru 29. juni

Šta je saopšteno o događajima na licu mesta?

Dačić je, iznoseći poznate mu detalje napada, naveo da je napadač u nekoliko navrata prilazio žandarmu raspitujući se za muzej i druge stvari, na šta mu je žandarm odgovorio da se u blizini ne nalazi nikakav muzej.

"I onda se to NN lice ponovo vratilo, otvorilo vrata kućice ispred ambasade, nosilo je kesu sa sobom iz koje je izvadilo samostrel i pogodilo žandarma u vrat", rekao je Dačić.

Dodao je da je, prema informacijama kojima raspolaže, žandarm odmah reagovao, izvadio pištolj i pucao u napadača.

"On je ispalio nekoliko hitaca u napadača i posle oko pola sata je utvrđena njegova smrt", rekao je Dačić.

Policijske snage na terenu oko Ambasade Izraela u Beogradu, 29. juna
Policijske snage na terenu oko Ambasade Izraela u Beogradu, 29. juna

Ko je uhapšen i za kim se traga?

U jednom od svojih obraćanja u toku dana Dačić je takođe izjavio da je jedno lice koje se nalazila u blizini napada privedeno "zbog sumnje na terorističko udruživanje".

"Reč je o Igoru Despotoviću iz Beograda, rođenom 1999. godine, koji je pre dve godine već hapšen zbog toga što je bio administrator više militantnih grupa na internetu koje su pozivale na džihad," rekao je Dačić, podvlačeći da je po sredi "teroristički akt koji je uperen i protiv države Srbije i protiv pripadnika Žandarmerije".

Potvrdio je i da je u Srbiji proglašen je crveni nivo bezbednosnih pretnji od terorizma, što znači da će biti povećano prisustvo policije.

Da se radi o teroritisičkom napadu izjavio je i premijer Srbije Miloš Vučević.

"Država Srbija će umeti odlučno da odgovori na pretnju terorizma", napisao je Vučević na platformi X i dodao da se radi o "aktu bezumlja koji se ne može pripisati nijednoj religiji i nijednom narodu."

Da se za još nekoliko osoba traga potvrdio je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Dodao je i da "jedno lice nije dostupno" ali da se zna da je na teritoriji Srbije.

"Rukovodio se po istim principima, kao i Salahudin (napadač Miloš Žujović). Oni su bili praćeni i za sedam ili osam dana bi bili uhapšeni, toliko je tužiocu bilo potrebno da prikupi sve dokaze, ali je očigledno da su krenuli ranije", rekao je Vučić nakon što je u Urgentnom centru posetio povređenog sandarac.

U kakvom stanju je ranjeni policajac?

Vučić je također rekao da je operacija napadnutog žandarma Miloša Jevremovića prošla uspešno i da je Jevremović u "veoma dobrom stanju."

"Čestitao sam Milošu na izuzetnoj hrabrosti, pokazanoj prisebnosti i uspešno obavljenom zadatku u borbi sa teroristom. Srbija neće imati milosti prema teroristima!", stoji u objavi predsjednika Srbije na Instagramu.

Šta su rekli u Ambasadi Izraela?

Ivica Dačić je o napadu razgovarao sa ambasadorom Izraela u Srbiji Jahelom Vilanom tokom kojeg je rečeno da je napadač pripadnik "vehabijskog pokreta".

Prema pisanju agencije Associated Press glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova izjavio da je "pokušan teroristički napad u blizini izraelske ambasade u Beogradu." Glasnogovornik je rekao da je ambasada zatvorena i da niti jedan zaposlenik nije povrijeđen.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz zahvalio se vladi Srbije na brzoj reakciji "podršci i saradnji povodom pokušaja terorističkog čina na ambasadu Izraela u Beogradu, tokom kojeg je srpskog žandarma povredio terorista."

"Terorizam ne može biti tolerisan", naposao je Katz na platformi X.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je u obraćanju medijima rekao da nije još poznato da li je napadač delovao sam ili je deo organizovane grupe. Na fotografiji: policajci ispred zgrade Ambasade Izraela u Beogradu, 29. jun 2024.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je u obraćanju medijima rekao da nije još poznato da li je napadač delovao sam ili je deo organizovane grupe. Na fotografiji: policajci ispred zgrade Ambasade Izraela u Beogradu, 29. jun 2024.

Šta je preduzelo Tužilaštvo?

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdilo da je dežurni tužilac naložio obdukciju tela napadača.

Takođe je rečeno da su na mestu gde se dogodio napad prisutni dežurni javni tužilac tog tužilaštva i tužilac za organizovani kriminal.

VJT je navelo da je žandarm pucao u nužnoj odbrani.

XS
SM
MD
LG