Dostupni linkovi

Osude Rusije dok se povećava broj žrtava napada na dečiju bolnicu


Protest u Poljskoj zbog ruskih napada u kkojima je pogođena dečja bolnica u Kijevu, Varšava, 8. jul 2024.
Protest u Poljskoj zbog ruskih napada u kkojima je pogođena dečja bolnica u Kijevu, Varšava, 8. jul 2024.

Rusija je u utorak na meti sve većeg broja osuda iz međunarodne zajednice, dok je broj mrtvih ruskih napada u kojem je pogođena i dečja bolnica povećan na 42.

Dan posle napada s najvećim brojem mrtvih poslednjih meseci, uključujući dva člana osoblja u dečjoj bolnici, Kremlj je negirao da je gađao civilne ciljeve i okrivio ukrajinsku protivraketnu vatru za uništenje bolnice, ali su analitičari i nekoliko zvaničnika odbacili poricanje Moskve.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je su masivni ruski vazdušni udari "strašno podsećanje na rusku brutalnost".

Češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski rekao je da je pozvao ruskog ambasadora u Pragu, tvrdeći da su oni koji su izvršili napad "talog čovečanstva".

"Dok korisni idioti brbljaju o miru s (ruskim predsednikom Vladimirom) Putinom, on šalje rakete na dečiju bolnicu. Trenutno idem na samit NATO-a kako bih se zalagao za dugoročnu strategiju obuzdavanja Rusije. Ne može se popustiti agresiji", dodao je on.

"Uspeh Ukrajine kao jake, nezavisne, uspešne zemlje je najbolji mogući odgovor na agresiju koju Putin i Rusija nastavljaju da vrše na Ukrajinu, uključujući napad pre samo 24 sata na najveću dečju bolnicu u Kijevu", rekao je državni sekretar SAD Entoni Blinken (Antony) u Vašingtonu na konferenciji za novinare s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.

U Ujedinjenim nacijama, Džojs Msuja (Joyce Msuya), vršiteljka dužnosti generalnog podsekretara UN za humanitarna pitanja, rekla je na hitnom sastanku Saveta bezbednosti da su "ti incidenti deo duboko zabrinjavajućeg obrasca sistemskih napada koji štete zdravstvu i drugoj civilnoj infrastrukturi širom Ukrajine".

"Namerno usmeravanje napada na zaštićenu bolnicu je ratni zločin i počinioci moraju biti pozvani na odgovornost", rekla je ona.

Francuski ambasador pri UN Nikola de Rivijer (Nicolas de Riviere) rekao je da je napad "novi unos na spisku ratnih zločina" i dodao da Moskva mora da odgovara.

Čak su i reakciju Kine, bliskog saveznika Rusije, mnogi posmatrači videli kao retku prikrivenu kritiku Kremlja.

Zamenik kineskog ambasadora u UN Geng Šuan rekao je da su borbe u ukrajinskom ratu "intenzivirane i da je s vremena na vreme bilo brutalnih napada koji su odneli mnogo žrtava".

"Kina je duboko zabrinuta zbog toga", rekao je on.

Ukrajinski vojni ekspert Oleksandar Musijenko rekao je za Karent tajm (Current Time) – medijski projekat na ruskom jeziku koji RSE vodi u saradnji s Glasom Amerike (VOA) – da postoji "dovoljno dokaza" koji pokazuju da je dečja bolnica "direktno i namerno" pogođena ruskom krstarećom raketom H-101.

Direktor bolnice Volodimir Žovnir rekao je za Ukrajinski servis RSE da su lekari "učinili sve" da obezbede lečenje kritičnih pacijenata dok traže privremene prostore za odeljenja koja su ključna za pomoć deci sa teškim bolestima.

"Najvažnije je da smo spasili naše ljude i specijaliste. Nažalost, poginuo je jedan od naših najboljih specijalista, koji je decu odveo u sklonište i vratio se da proveri da li ima dece u praznoj prostoriji ili ne", rekao je Žovnir.

Čini se da je Ukrajina ispunila zavet predsednika Vladimira Zelenskog da će uzvratiti, lansirajući preko 30 dronova tokom u noći između ponedeljka i utorka i granatirajući nekoliko oblasti u kojima je ubijeno nekoliko ljudi unutar Rusije.

Napadnuta dječja bolnica u Kijevu, brojne žrtve pod ruševinama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je presretnuto ukupno 38 dronova u pet regiona, uključujući 21 u Rostovu, sedam u Kursku, pet u Astrahanu, tri u Belgorodu i dve u Voronježu.

Lokalni mediji javili su da su aerodromi u južnoj Astrahanskoj i Volgogradskoj oblasti ograničili letove nakon napada dronovima.

U ukrajinskom granatiranju u ruskoj oblasti Belgorod u ranim satima u utorak poginule su četiri osobe, a ranjeno 20, rekao je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov. On je dodao da je došlo do nestanka struje i da je oštećeno 60 kuća i 160 stanova.

U Volgogradu su se zapalili skladište nafte i električna podstanica od posledica padajućih ostataka dronova, rekao je regionalni guverner Andrej Bočarov.

Misija UN za praćenje ljudskih prava saopštila je da njena procena napada u Kijevu "ukazuje na veliku verovatnoću da je dečja bolnica pretrpela direktan udarac, a ne da je pretrpela štetu zbog oružanog sistema za presretanje".

Bajden je rekao da je "kritično da svet nastavi da stoji uz Ukrajinu u ovom važnom trenutku i da ne ignorišemo rusku agresiju", dodajući da će se tokom samita NATO-a u Vašingtonu sastati sa Zelenskim "kako bi jasno izrazio da je našu podrška Ukrajini nepokolebljiva".

Rusija rutinski poriče da njene snage gađaju stambene objekte, škole, bolnice i druge civilne strukture uprkos čestim bombaškim napadima koji upućuju na suprotno.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su vazdušni napadi u blizini Kijeva bili usmereni na "objekte ukrajinske vojne industrije i baze ukrajinskih vazduhoplovnih snaga", dodajući da su "ciljevi napada ostvareni".

Neprofitni Institut za proučavanje rata (ISV) sa sedištem u Vašingtonu suprotstavio se tvrdnjama Moskve, navodeći da video-dokazi "jasno pokazuju da jedna raketa leti oštrom putanjom naniže pre nego što je došla u kontakt sa zgradom bolnice".

XS
SM
MD
LG