Dostupni linkovi

Indijski premijer rekao Putinu da 'srce krvari' kad se ubijaju djeca


Susret Narendre Modija (lijevo) i Vladimira Putina u Moskvi, Rusija, 9. srpnja 2024.
Susret Narendre Modija (lijevo) i Vladimira Putina u Moskvi, Rusija, 9. srpnja 2024.

Indijski premijer Narendra Modi rekao je u utorak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da je smrt nevine djece bolna i zastrašujuća, dan nakon smrtonosnog napada na dječju bolnicu u Kijevu.

Oštra primjedba indijskog čelnika bila je direktna kritika Putinu, koji mu je nekoliko trenutaka ranije poželio dobrodošlicu u Kremlj s izjavom o važnosti strateških veza njihovih zemalja.

Ukrajina tvrdi da je pronašla ostatke ruske krstareće rakete Kh-101 u dječjoj bolnici, koja je pogođena u ponedjeljak u ruskim napadima u kojima je poginula najmanje 41 osoba diljem zemlje.

Rusija je navela, bez pružanja dokaza, da je ukrajinski proturaketni sustav pogodio bolnicu.

"Bilo da je riječ o ratu, sukobu ili terorističkom napadu, svaku osobu koja vjeruje u čovječanstvo boli kad dođe do gubitka života", rekao je Modi.

"Ali čak i tada, kad stradaju nedužna djeca, srce krvari i ta bol je vrlo zastrašujuća", kazao je indijski premijer.

Nije prvi put da Modi kritizira Rusiju zbog njezinih postupaka u Ukrajini.

On je u rujnu 2022. rekao Putinu da "današnje doba nije doba rata", a Putin je tada rekao da razumije Modijevu zabrinutost.

Indija, međutim, nije osudila rusku invaziju već je iskoristila priliku kupiti rekordne količine ruske nafte po sniženim cijenama jer su sankcije desetkovale trgovinu Moskve sa Zapadom.

Za Rusiju je Indija postala sve važniji partner, i ekonomski i diplomatski, dok Moskva pokušava pokazati da su zapadni pokušaji njezinog izoliranja propali.

Putin je, govoreći pred Modijem, rekao da njihove dvije zemlje uživaju "posebno privilegirano strateško partnerstvo" i zahvalio mu se na naporima da se pronađe mirno rješenje za rat.

"Hvala vam na pažnji koju posvećujete najakutnijim problemima, uključujući pokušaje pronalaženja načina za rješavanje ukrajinske krize, prije svega mirnim putem, naravno", rekao je Putin.

"Kao prijatelj, uvijek sam govorio da je mir neophodan za naše buduće generacije. Rješenja nisu moguća na bojnom polju. Usred oružja, metaka i bombi, mirovni pregovori ne mogu biti uspješni. Moramo pronaći put do mira samo kroz razgovore", odgovorio je Modi.

Nakon što je Modi podijelio svoju sliku kako grli Putina na platformi X, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da je "veliko razočaranje i razoran udarac na napore za mir vidjeti vođu najveće demokracije na svijetu kako grli najkrvavijeg zločinca na svijetu u Moskvi upravo toga dana".

Američki State Department priopćio je u ponedjeljak da je iznio zabrinutost Indiji zbog njezinog odnosa s Rusijom.

Istodobno, američki predsjednik Joe Biden najnovije napade na Ukrajinu nazvao je "užasnim podsjetnikom na brutalnost Rusije".

Rusija je rekla da je gađala vojne ciljeve, a Kremlj je ponovio svoje tvrdnje da Rusija ne gađa civile.

XS
SM
MD
LG