Dostupni linkovi

Oskar Pistorijus uslovno na slobodi od 5. januara


Oskar Pistorijus, južno afrički olimpijac i paraolimpijac osuđen za ubistvo, napušta sud u Pretoriji tokom suđenja, 17. oktobar 2014.
Oskar Pistorijus, južno afrički olimpijac i paraolimpijac osuđen za ubistvo, napušta sud u Pretoriji tokom suđenja, 17. oktobar 2014.

Bivši olimpijski i paraolimpijski trkač iz Južne Afrike, Oskar Pistorijus (Oscar Pistorius) biće ranije pušten iz zatvora, deceniju nakon što je usmrtio svoju djevojku, Rivu Stinkamp (Reeva Steenkamp), navele su zatvorske vlasti u toj zemlji u petak, 24. novembra.

Odbor za uslovni otpust koji je odlučivao o tome da li je 37-godišnji Pistorijus sposoban za društvenu reintegraciju, odlučio je da ga pusti na uslovnu slobodu od 5. januara iduće godine, saopšteno je iz kazneno-popravnog odjela.

"Gospdin Pistorijus će dovršiti ostatak svoje kazne u popravnom sistemu u zajednici, te će biti nadgledan u skladu sa uslovima uslovne kazne dok ona ne istekne", naveli su.

Ranije, majka Rive Stinkamp je rekla na saslušanju za uslovni otpust da ne vjeruje da je on rehabilitovan niti da pokazuje istinsko žaljenje.

"Rehabilitacija zahtjeva od osobe da se iskreno suoči sa punom istinom svog zločina i njegovim posljedicama. Niko ne može da tvrdi da žali, ako se u potpunosti nije suočio sa istinom", rekla je Džud Stinkamp pred odborom.

Ipak, njen portparol je odboru rekao da se ona ne protivi uslovnoj kazni za Pistorijusa.

Saslušanje koje je održano u popravnom zavodu kod Pretorije, gdje je on trenutno zatvoren, bila je druga Pistorijusova šansa za puštanje na uslovnu slobodu u manje od osam mjeseci.

Prvi pokušaj u martu je bio neuspješan, kada je odbor zaključio da Pistorijus nije dovršio minimalni period u zatvoru da bi ga se moglo uslovno pustiti.

Ustavni sud prošlog mjeseca je odlučio da je to bila greška, čime je otvoren put za novo saslušanje.

Pistorijus je ubio Stinkamp, manekenku, u ranim jutarnjim časovima na Valentinovo (14. februar) 2013. godine, pucavši četiri puta kroz vrata kupatila u njegovoj ekstremno bezbjednoj i zaštićenoj kući u Pretoriji.

Pistorijus, kojem su obje noge do koljena odstranjene kada je imao 11 mjeseci, hoda u sudnici bez protetike, Pretorija, 15. jun 2016.
Pistorijus, kojem su obje noge do koljena odstranjene kada je imao 11 mjeseci, hoda u sudnici bez protetike, Pretorija, 15. jun 2016.

Atletičar širom svijeta poznat kao "blade runner", zbog upotrebe protetike sa karbonskim vlaknima, proglašen je krivim za ubistvo i osuđen na 13 godina zatvora 2017. godine, nakon podužeg suda u kojem je bilo nekoliko žalbi.

Rekao je da se ne osjeća krivim i porekao da je u napadu bijesa ubio Stinkamp, tvrdeći da je pogriješio i mislio da se radi o pljačkašu.

Majka Rive Stinkamp: 'Ne vjerujem u Oskarovu verziju'

Džun Stinkamp je rekla da ne vjeruje nekadašnjem sprinteru.

"Ne vjerujem u Oskarovu verziju", ona je rekla u svom obrazloženju za odbor, koje je porodični portparol pročitao medijima ispred pritvorskog centra.

"Moje drago drijete je vrištalo dovoljno glasno da je komšije čuju. Ne znam kako je došlo do njegovog izbora da puca kroz zatvorena vrata četiri puta na nekoga, mecima sa šupljim vrhom, kada vjerujem da je znao da se radi o Revi", navedeno je.

Iako ne vjeruje njegovoj verziji događaja, Džun Stinkamp kaže da je "davno" oprostila bivšem sprinteru (arhivska fotografija)
Iako ne vjeruje njegovoj verziji događaja, Džun Stinkamp kaže da je "davno" oprostila bivšem sprinteru (arhivska fotografija)

Uprkos tome, rekla je da je "davno" oprostila bivšem sprinteru, jer je "znala da ne bi mogla da preživi da se držala tog bijesa".

Kao dio njegove rehabilitacije, Pistorijus se sastao sa roditeljima Stenkamp prošle godine, u procesu u kojem se, kako vlasti tvrde, zatvorenici "suočavaju sa štetom koju su prouzrokovali".

Džun Stinkamp nije bila prisutna na saslušanju u petak, te je nju predstavljao porodični portparol i advokat.

Otac manekenke, Beri (Barry), umro je u septembru, u 80. godini.

"Nemam sumnje da je umro od slomljenog srca", rekla je njegova udovica u saopštenju.

Porodični portparol Rob Metjuz (Matthews) izjavio je da bi za Džun Stinkamp bilo vrlo teško da bude prisutna na saslušanju, s obzirom na to šta je sve prošla.

Prestupnici u Južnoj Africi automatski dobijaju šansu da se razmotre mogućunosti uslovnog puštanja na slobodu, nakon što odsluže pola kazne.

Odbor, koji je uobičajeno sastavljen od predstavnika kazneno-popravnih službi i zajednice, daje procjenu da li zatvorenik i dalje predstavlja opasnost po društvo.

Ovo uzima u obzir ozbiljnost njegovog prestupa, kao i njegovo ponašanje iza rešetaka.

Puštanje na slobodu uobičajeno prate određeni uslovi, kao što je praćenje od strane vlasti, te dužnost da se javi kazneno-popravnom centru u zajednici.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG