Dostupni linkovi

Organska proizvodnja u Crnoj Gori, još uvijek neiskorišćen resurs


Crna Gora ima čisto i nezagađeno zemljište, pa u organskoj proizvodnji može da konkuriše na svjetskom tržištu, kažu sagovornici RSE (Foto: Pogled na Skadarsko jezero u Crnoj Gori, juli 2024.)
Crna Gora ima čisto i nezagađeno zemljište, pa u organskoj proizvodnji može da konkuriše na svjetskom tržištu, kažu sagovornici RSE (Foto: Pogled na Skadarsko jezero u Crnoj Gori, juli 2024.)

Crna Gora, kao prva ekološka država, u prednosti je u odnosu na razvijenije države i trebalo bi da se fokusira na kvalitet u proizvodnji hrane umjesto na kvantitet. Tako može da konkuriše na svjetskom tržištu, kažu sagovornici Radija Slobodna Evropa (RSE) čija je primarna djelatnost proizvodnja organske hrane.

Kada je 2007. godine krenuo da se bavi organskom poljoprivredom, Željko Macanović znao je da je taj vid proizvodnje teži kako zbog brojnih pravila kojih proizvođači moraju da se pridržavaju, tako i zbog komplikovanih administrativnih procedura.

Ipak, kao prvi registrovani organski proizvođač u Crnoj Gori, smatra da je budućnost u organskoj proizvodnji.

"Mala smo država, a i imamo čisto i nezagađeno zemljište", kaže Macanović.

Imanje Željka Macanovića, prvog organskog proizvođača u Crnoj Gori, juli 2024.
Imanje Željka Macanovića, prvog organskog proizvođača u Crnoj Gori, juli 2024.

Sa njim je saglasan i Dimitrije Mugoša, koji je počeo kao konvencionalni proizvođač da bi se 2012. preorjentisao na organsku poljoprivredu.

Na svom imanju u glavnom gradu Crne Gore ima oko 1.000 stabala smokve i 200 stabala divljeg šipka.

Ipak, prije nego što je dobio sertifikat, tri je godine bio u takozvanom "prelaznom periodu", zbog stajskog đubriva koje je koristio dok se bavio konvencionalnom proizvodnjom.

"Mislio sam da je svako stajsko đubrivo isto organsko, ali nije. Ako stoka jede koncentrate onda nije organsko đubrivo", pojašnjava Mugoša.

Stroge procedure podrazumijevaju stalne analize, pa i područje gdje će biti stacionirana proizvodnja.

"Na primjer, dva kamiona sam morao da uklonim koja su se nalazila u blizini. Uslov za organsku proizvodnju je da autoput nije blizu. Mora da se izgradi barijera ako su blizu izduvni gasovi…", naveo je Mugoša.

Da nije lako dobiti sertifikat smatra i Macanović, koji se bavi proizvodnjom žitarica i to većinom od starih sjemena:

"Administrativni dio je zahtjevan, moramo voditi evidencije, pravilno označavati. A sama proizvodnja je naša tradicionalna."

Navodi da se u Crnoj Gori, posebno u planinskim djelovima, do skoro i nisu koristila nikakva hemijska sredstva u poljoprivredi:

"U veoma malim količinama koristilo se vještačko đubrivo, a do skoro nismo ni znali za herbicide i pesticide."

Procedure za dobijanje sertifikata za organsku proizvodnju

Od ukupnog poljoprivrednog zemljišta u Crnoj Gori, svega jedan i po procenat se koristi za organsku proizvodnju. A tim načinom proizvodnje bavi se 427 proizvođača.

Prema Zakonu o organskoj proizvodnji, štetni organizmi, bolesti i korovi suzbijaju se korišćenjem prirodnih neprijatelja, izborom vrsta i sorti, plodoredom ili tehnikama uzgoja i termičkom obradom.

Ograničava se upotreba aditiva za hranu za životinje i pomoćnih sredstava u preradi.

Ivana Vojvodić smatra da Crna Gora treba da se usmjeri na ponudu proizvoda sa dodatnim kvalitetom.
Ivana Vojvodić smatra da Crna Gora treba da se usmjeri na ponudu proizvoda sa dodatnim kvalitetom.

Direktorka i rukovoditeljka kvaliteta u sertifikacionom tijelu "Monteorganica" Ivana Vojvodić navodi da samo dobijanjem sertifikata, proizvođač stiče pravo da proizvod označava kao organski, a kontrola se sprovodi najmanje jednom godišnje:

"Kontrole mogu biti redovne i vanredne, najavljene i nenajavljene, a izbor proizvođača vrši se na osnovu rezultata analize rizika."

Smatra da Crna Gora ima prirodnih potencijala za organsku i ekološku proizvodnju.

"Međutim, problem radne snage je evidentan i u toj privrednoj grani, kao i činjenica da poljoprivreda nije baš primamljiva djelatnost. Crna Gora treba da se usmjeri na ponudu proizvoda sa dodatnim kvalitetom, a to su svakako organski i zaštićeni poljoprivredni prehrambeni proizvodi", kaže Vojvodić.

Koliko je organska hrana zdravija?

Dijetološkinja Snežana Barjaktarović Labović rekla je za RSE da bezbjednost hrane i neadekvatna ishrana utiču na poremećaje i zdravlje.

Snežana Barjaktarović Labović preporučuje građanima da kupuju hranu kod onih proizvođača u koje imaju povjerenje, juli 2024.
Snežana Barjaktarović Labović preporučuje građanima da kupuju hranu kod onih proizvođača u koje imaju povjerenje, juli 2024.

Pojašnjava da organska hrana ne bi trebalo da sadrži nikakve kontaminente (mikroorganizmi, toksini…), ali i da građani često iz preteranog straha izbjegavaju određene namirnice.

Na pitanje kakva je razlika između organske i konvencionalno uzgojene jabuke, Barjaktarović Labović kaže da su razlike u nutritivnoj vrijednosti minimalne:

"Možemo pričati o eventualnoj opterećenosti jedne jabuke kontaminentima, odnosno možda je organska zdravstveno bezbjednija, ali nutritivno kvalitetnija nije."

Konstatuje da građani ne mogu da imaju apsolutan nadzor nad svakim proizvođačem, ali postoji takozvana dobra proizvođačka i higijenska praksa, kao i kontinuirane edukacije proizvođača od nadležnih institucija.

Preporučuje građanima da kupuju hranu kod onih proizvođača u koje imaju povjerenje.

"Oni koji ne kupuju pakovanja na kojima piše 'organsko', uopšte nisu u lošijoj zdravstvenoj poziciji. Ne moraju da budu u nutritivnom deficitu niti su zdravstveno ugroženiji", zaključila je Barjaktarović Labović.

Crna Gora između viška hrane i gladnih
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

A kakva je potražnja za organskim proizvodima?

Crnogorski potrošači, kako kaže proizvođač Macanović, više gledaju da li su proizvodi koje kupuju domaći.

Organski proizvodi Željka Macanovića, organskog farmera koji se bavi proizvodnjom pšenice u Crnoj Gori, juli 2024.
Organski proizvodi Željka Macanovića, organskog farmera koji se bavi proizvodnjom pšenice u Crnoj Gori, juli 2024.

"Između domaće i organske proizvodnje nema velike razlike, niti su u cijeni razlike velike", naveo je.

Mugoša kaže da organska proizvodnja nije zaživjela u Crnoj Gori:

"Na cijeni je krupno povrće i voće. Sve što je krupno i lijepo na izgled to je za prodaju. A ovo naše je malo sitnije jer ne smijemo da koristimo vještačka đubriva."

On je svoje proizvode pokušao da plasira preko jednog trgovačkog lanca kome je taj proizvod bio skup:

"Neki su uzimali samo najkrupnije smokve, a ostalo ih nije interesovalo", kaže Mugoša.

Kako prepoznati organski proizvod?

Da bi se lako mogli razlikovati od konvencionalnih organski proizvodi moraju da budu propisno označeni, napominje Ivana Vojvodić.

Kako je pojasnila, naziv proizvoda mora da sadrži naziv organski, ekološki, biološki ili njihove skraćenice, dok na organskom proizvodu mora jasno biti uočljiv logo "Crnogorski organski proizvod".

Oni koji žele da svoje proizvode plasiraju kao organske, moraju da imaju sertifikat, koji ispred resornog Ministarstva izdaje "Monteorganica", a na pakovanju moraju biti navedene informacije o tome koje je sertifikaciono tijelo sprovelo kontrole organske proizvodnje kao i broj sertifikata.

"Ukoliko proizvodi nemaju te podatke, to znači da potrošač mora biti sumnjičav i u svakom slučaju mora tražiti sertifikat koji im mora biti izdat", kaže Vojvodić.

Položaj organskih proizvođača

Macanović ocjenjuje da država nema mnogo sluha niti je zanima bilo koja, a ne samo organska proizvodnja.

Primjećuje da su crnogorska sela maltene prazna, a uslovi života nedostojni 21. vijeka.

"To je osnovno što bi država trebalo da uradi – da imamo dobre puteve, vodu, struju i slično", naveo je.

Problematizuje to što u agrobudžetu ne postoji stavka o preradi organskih proizvoda i dodaje da su subvencije u organskoj proizvodnji u odnosu na sve zemlje regiona dosta male.

"Imamo i stavku 'podrška plasmanu organskih proizvoda' gdje je predviđeno da trgovci koji kupuju naše proizvode budu stimulisani, a ne mi proizvođači. Favorizuju se trgovci, a ne proizvodnja."

Bez obzira na teške uslove, on će svakako nastaviti da se bavi organskom proizvodnjom.

"Ali u kom obimu, to ne zavisi od mene već od države. Ja ću svakako nastaviti bar za sebe i svoju porodicu", rekao je Macanović.

Ni Mugoša neće izaći iz te priče, jer smatra da će kad tad ekološki proizvodi biti na cijeni.

U Agrobudžetu za 2024. godinu Vlada je izdvojila 650.000 eura za organsku proizvodnju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG