Dostupni linkovi

Orbanova stranka bojkotovala sjednicu parlamenta na kojoj se trebao odobriti ulaz Švedske u NATO


Američki ambasador u Mađarskoj David Pressman u obraćanju medijima nakon vanredne sjednice mađarskog parlamenta, Budimpešta, 5. februara 2024.
Američki ambasador u Mađarskoj David Pressman u obraćanju medijima nakon vanredne sjednice mađarskog parlamenta, Budimpešta, 5. februara 2024.

Poslanici stranke mađarskog premijera Viktora Orbana bojkotovali su u ponedjeljak vanrednu sjednicu parlamenta gdje se trebalo glasati o ratifikaciji ulaska Švedske u NATO, čime se dalje odlaže taj prijem.

Vladajuća stranka Fides koja ima apsolutnu većinu u parlamentu, koči švedsko članstvo od jula 2022. godine navodeći da su švedski političari govorili "flagrantne laži" o stanju mađarske demokratije.

Nakon što je turska u januaru odobrila pristup Švedske Alijansi, Mađarska je ostala posljednja od 31 zemlje članice NATO-a koja to nije uradila, a za prijem novog člana potrebno je jednoglasno odobrenje svih članica.

Saveznici Mađarske vrše pritisak na zemlju da održi glasanje o tom pitanju bez odlaganja.

Orban je prošlog mjeseca rekao generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu da će pozvati svoju stranku da ratifikuje članstvo "pri prvoj pruženoj prilici".

Vanrednu sjednicu parlamenta u ponedjeljak podržalo je šest opozicionih stranaka, ali poslanici Fidesa nisu prisustovali čime je onemogućeno stavljanje tog glasanja na dnevni red.

Nekoliko ambasadora zemalja članica NATO-a prisustvovalo je sjednici, uključujući i američkog ambasadora, Davida Pressmana.

Pressman je u kratkoj izjavi za medije poslije sjednice rekao da će SAD blisko pratiti dešavanje i da očekuje "ekspeditivno" djelovanje Mađarske.

"Švedski ulazak u NATO je tema koja direktno utiče na nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država i utiče na bezbjednost naše alijanse u cjelini. Premijer je obećao da će sazvati parlament i apelovati na njega da djeluje pri prvoj mogućoj prilici. Danas je bila prilika da se to uradi", rekao je Pressman.

Fides je naveo u ponedjeljak da se ratifikacija švedskog pristupanja NATO-u može održati tokom redovne sjednice parlamenta, ali da očekuju da švedski premijer prije toga posjeti Budimpeštu.

"Ako je to važno pitanje za Šveđane, onda će švedski premijer doći u Budimpeštu", navela je stranka.

Mađarski parlament treba se ponovo sastati 26. februara.

XS
SM
MD
LG