Dostupni linkovi

Ponovo optužbe protiv DPS za kupovinu glasova


DPS
DPS
List Dan je pod oznakom “ekskluzivno“ objavio audio zapis navodne kupovine glasova za vladajuću Demokratsku partiju socijalista na Cetinju, uoči lokalnih izbora 16. novembra.

Na snimcima koji su na YouTube postavljeni u šest nastavka, u trajanju duže od sata, između ostalog se čuje glas savjetnice iz Uprave prihoda Rajke Kasom i šefa lokalnog odbora DPS-a Jovana Martinovića. Za Radio Slobodna Evropa on je, međutim, kategorički odbacio da je na Cetinju bilo predizbornih malverzacija u režiji DPS -a.

U snimku postavljenom na you tubeu, koji je navodno nastao početkom ovog mjeseca, lokalna funkcionerka Demokratske partije socijalista i savjetnica u Cetinskoj Upravi prihoda Rajka Kasom, nepoznatim osobama koje joj govore da su u teškoj finansijskoj situaciji, daje instrukcije da se obrate DPS-u i pozovu na nju i navodno im nudi 100 eura kao “mali znak pažnje”.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00
Direktan link


Na drugom snimku poslanik u državnom parlamentu i šef lokalnog DPS-a Jovan Martinović razgovara sa građaninom Žabljaka Crnojevića, koji mu se žali zato što je dobio samo 120 eura naknade štete za elementarne nepogode.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00
Direktan link

Navodno ugovaranje sastanka odnosi se na Daliborku Pejović, jednu od koordinatorki DPS-a za Cetinje, koja je kao i Jovan Martinović, akterka afere „Snimak”, zbog čega su, kao i još nekoliko visokih funkcionera vladajuće partije, saslušani na skupštinskom anketnom odboru, koji je ispitivao zloupotrebe javnih resursa u partijske svrhe. Kakav je komentar na najnoviji objavljeni audio zapis sa Cetinja pokušali smo da dobijemo od gradonačelnika Aleksandra Bogdanovića ali nije odgovarao na telefonske pozive.

Jovan Martinović, međutim, tvrdi kako je riječ o klasičnim podmetanjima, zbog čega će slučaj procesuirati pred nadležnim organima.

“Apsolutno nije bilo nikakvih pritisaka niti kupovine glasova. OO DPS Cetinje će ozbiljno razmotriti ovu situaciju i to samim tim znači da ćemo čitavu stvar predate nadležnim organima. Prije svega ovdje bih iskoristio priliku da kažem da se samim uvidom u audio snimak i čitanje teksta može vidjeti da apsolutno nije bilo bilo kakve kupovine glasova.”

Andrija Mandić
Andrija Mandić
Jedan od lidera Demokratskog Fronta Andrija Mandić pak smatra da je materijal snimljen na Cetinju samo nastavak afere “snimak” koja ,prema njegovim riječima otkriva kako je DPS dobar dio glasova obezbjeđivala kupovinom,prisilom i ucjenama.

“Ne uzdržavaju se pojedini funkcioneri DPS da nastave da metodološki, po uhodanom tragu koji su pratili svih ovih godina vrše pritisak i kupuju ljude. Postoje tzv. pokretne blagajne koje se kreću od mjesne zajednice do mjesne zajednice i pokušavaju obezbijediti neophodne glasove kako bi se nastavila jedna nekontrolisana vlast.”

Podsjetimo, Evropska Komisija od početka izbijanja afere "Snimak" traži njeno rasvjetljavanje i utvrđivanje političke i pravne odgovornosti za navodnu zloupotrebu državnih resursa u partijske svrhe.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić u intervjuu Radiju Crne Gore u utorak nije se osvrtao na najnovije audio zapise ali je govorio o političkoj odgovornosti za aferu “Snimak”.

,,Ljudi koji su spominjani iz DPS, ne tvrdim da su čak krivi uopšte, ali negdje u politici morate uzeti objektivnu odgovornost i kada nijeste subjektivno krivi i reći – moja partija trpi i moja zemlja trpi i ja ću podnijeti ostavku i time olakšati put ka EU.”
XS
SM
MD
LG