Dostupni linkovi

Organizatori Olimpijskih igara izvinili se svima koji su uvređeni scenom 'Poslednje večere' tokom otvaranja


Dreg kraljica pred nastup na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, 26. jul 2024.
Dreg kraljica pred nastup na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, 26. jul 2024.

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu izvinili su se u nedelju svima koji su uvređeni prizorom koji je evocirao "Poslednju večeru" Leonarda da Vinčija tokom glamurozne ceremonije otvaranja, ali su stali u odbranu koncepta.

Da Vinčijeva slika prikazuje trenutak kada Isus Hrist kaže apostolima da će ga jedan od njih izdati. Tokom ceremonije u petak scena je uključivala DJ i producentkinju Barbaru Buč (Butch) – LGBTK ikonu – pored koje su bili drag izvođači i plesači.

Verski konzervativci iz celog sveta osudili su taj deo otvaranja.

Biskupska konferencija Francuske katoličke crkve osudila je "scene poruge" za koje je navela da ismeva hrišćanstvo. Sličan stav iznela je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Anglikanska zajednica u Egiptu izrazila je "duboko žaljenje" u nedelju, navodeći da bi ceremonija mogla da dovede do toga da Međunarodni olimpijski komitet (MOK) "izgubi svoj prepoznatljivi sportski identitet i svoju humanitarnu poruku".

Umetnički direktor ceremonije Toma Žoli (Thomas Jolly) nastojao je da distancira svoju scenu od paralela s "Poslednjom večerom", navodeći da je ona imala za cilj da proslavi raznolikost i oda počast gozbi i francuskoj gastronomiji.

Portparolka Pariz 2024 An Dekamp (Anne Descamps) na pitanje tokom konferencije za novinare Međunarodnog olimpijskog komiteta u nedelju rekla je da je "jasno da nikada nije postojala namera da se pokaže nepoštovanje bilo koje verske grupe".

"Naprotiv, mislim da smo s Tomom Žolijem zaista pokušali da proslavimo toleranciju zajednice", rekla je Dekamp. "Gledajući rezultate anketa koje smo podelili, verujemo da je ova ambicija ostvarena. Ako su se ljudi uvredili, naravno, zaista nam je žao.”

Žoli je za AP objasnio svoje namere posle ceremonije.

"Moja želja nije da budem subverzivna, niti da se rugam ili šokiram", rekao je Žoli. "Najviše od svega želeo sam da pošaljem poruku ljubavi, poruku inkluzije i nikako da izazivam podele".

XS
SM
MD
LG