Dostupni linkovi

Šolc obećao pooštravanje zakona o noževima i više deportacija nakon napada u Solingenu


Nemački kancelar Olaf Šolc
Nemački kancelar Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc obećao je da će pooštriti zakone o noževima i pojačati deportacije odbijenih tražilaca azila.

Predsednik Vlade Nemačke je to izjavio 26. avgusta, tokom posete Solingenu, u kojem je osumnjičeni islamski ekstremista iz Sirije optužen za ubistvo tri osobe nožem.

Šolc se pridružio regionalnim zvaničnicima u polaganju belog cveta na improvizovani spomenik u tom gradu na zapadu Nemačke, a potom je u obraćanju rekao da je "besan i ljut" zbog napada, u kojem je ranjeno i osam osoba.

Osumnjičeni se predao policiji 24. avgusta, dan nakon napada na festivalu povodom 650. godišnjice grada.

Federalni tužioci rekli su u nedelju da deli radikalnu ideologiju grupe Islamska država, kojoj se pridružio u nepoznatom trenutku, i da je postupao na osnovu tih uverenja kada je svoje žrtve više puta ubo nožem s leđa u vrat i gornji deo tela.

Napadaču (26) je odbijen zahtev za azil i trebalo je da bude deportovan prošle godine u Bugarsku, gde je prvo ušao u Evropsku uniju, ali to nije uspelo jer je na neko vreme nestao, prenose nemački mediji.

To je oživelo kritike vlade na račun migracija i deportacije. Vlada je preduzela korake da razreši ovo pitanje, na primer, zakonima koji imaju za cilj da olakšaju deportacije neuspešnih tražilaca azila koji su zakonodavci odobrili u januaru.

Takođe je donela zakon za olakšavanje deportacije stranaca koji javno odobravaju terorističke akte.

"Moramo učiniti sve da osiguramo da se takve stvari nikada ne dese u našoj zemlji, ako je moguće", rekao je Šolc o napadu. On je rekao da će to posebno uključivati pooštravanje zakona o noževima "a to bi trebalo i da će se desiti veoma brzo".

Ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer je ranije ovog meseca predložila da se dozvoli nošenje u javnosti samo noževa sa oštricom do 6 centimetara, a ne dužine od 12 centimetara koja je sada dozvoljena.

"Moraćemo da učinimo sve da oni kojima nije dozvoljeno da ostanu u Nemačkoj budu vraćeni i deportovani", rekao je Šolc i dodao da smo "masovno proširili mogućnosti za sprovođenje takvih deportacija".

Šolc je rekao da je već ove godine došlo do povećanja deportacija za 30 odsto, ali "pomno ćemo razmotriti kako možemo da doprinesemo još većem povećanju ovih cifara". On je dodao da su mere, koje uključuju provere na istočnim granicama Nemačke, smanjile broj migranata koji "neregularno" stižu, ali i tu ima prostora za poboljšanje.

Nakon napada nožem avganistanskog imigranta u Manhajmu krajem maja u kojem je jedan policajac ubijen, a još četiri osobe povređene, Šolc je obećao da će Nemačka ponovo početi da deportuje kriminalce iz Avganistana i Sirije.

Nemačka trenutno ne sprovodi deportacije u te zemlje. Vlada nema diplomatske odnose sa talibanima u Kabulu i za sada smatra da je bezbednosna situacija u Siriji previše krhka da bi dozvolila deportacije tamo. Međutim, Šolc je u junu rekao da njegova vlada radi na rešenjima koja bi omogućila deportaciju osuđenih Avganistanaca u susedne zemlje Avganistana, a u Nemačkoj se raspravljalo o dozvoli deportacija u Siriju.

Kritičari kažu da je od tada bilo malo pomeranja. Portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Sonja Kok rekla je u ponedeljak da Vlada i dalje "intenzivno" radi na tome.

Šolc je govorio zajedno sa Hendrikom Vustom, guvernerom države Severna Rajna-Vestfalija i članom glavne nemačke konzervativne opozicije, koja je dugo kritikovala vladu po pitanju migracija. Rekao je da je "zahvalan" što je najavljeno više akcija, ali "samo najave neće biti dovoljne".

"Akcija mora uslediti", rekao je Vust.

Opozicioni lider Fridrih Merc, lider Vustove Hrišćansko-demokratske unije, požalio se na televiziji ARD u nedelju uveče da "tri meseca razgovaramo o posledicama Manhajma" i da je sada vreme da "uradimo nešto zajedno".

Napad u Solingenu dogodio se uoči državnih izbora ovog vikenda u dva istočna regiona, Saksoniji i Tiringiji, u kojima je krajnje desničarska partija Alternativa za Nemačku veoma jaka, a stranke u Šolcovoj tropartijskoj koaliciji već su se pripremile za loše rezultate.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG