Dostupni linkovi

Takozvana 'Islamska država' preuzela odgovornost za napad nožem u Nemačkoj


Natpis "Zašto?" i cveće blizu mesta na kojem je ubijeno troje ljudi, Solingen, 24. avgust 2024.
Natpis "Zašto?" i cveće blizu mesta na kojem je ubijeno troje ljudi, Solingen, 24. avgust 2024.

Takozvana "Islamska država" u subotu je preuzela odgovornost za napad nožem u Solingenu u Nemačkoj u kojem su ubijene tri osobe, navodi se na sajtu Amak.

Opisujući čoveka koji je izvršio napad u Solingenu kao "vojnika Islamske države", ta organizacija, koja se smatra terorističkom, u saopštenju na Telegramu je navela da je "izveo napad iz osvete za muslimane u Palestini i svuda".

Nemačka policija saopštila je u subotu da je uhapsila drugu osobu u vezi s napadom u kojem je takođe povređeno osam ljudi. Hapšenje je izvedeno u hostelu za tražioce azila nedaleko od mesta napada.

Policija je ranije privela 15-godišnjaka koji je možda povezan sa napadom nožem, navodeći da se istražuju da li je povezana s napadačem.

"Islamska država" nije pružila nikakve dokaze za svoju tvrdnju i nije jasno koliko je bliska veza između napadača i te grupe.

Premijer države Severna Rajna-Vestfalija Hendrik Vist (Wuest) za napad u petak uveče tokom festivala u gradu Solingenu je rekao da je teroristički akt.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Nancy Faeser) rekla je da vlasti čine sve što mogu da uhvate napadača.

Napad se dogodio na trgu gde su bendovi uživo svirali u okviru festivala koji obeležava 650. godišnjicu grada na zapadu Nemačke.

Izvori: AP, Reuters
XS
SM
MD
LG