Dostupni linkovi

Šolc u razgovoru sa predsjednikom Irana pozvao na smirivanje tenzija u regionu


Njemački kancelar Olaf Šolc
Njemački kancelar Olaf Šolc

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) kazao je u razgovoru sa iranskim predsjednikom Masudom Pezeškijanom (Masoud Pezeshkian) da je veoma zabrinut zbog opasnosti od "regionalnog požara na Bliskom istoku".

U saopštenju portprola njemačkog kancelara navodi se da je Šolc razgovarao telefonom sa iranskim predsjednikom.

Šolc je, prema saopštenju, "apelovao na predsjednika da učini sve što je moguće kako bi spriječio dalju vojnu eskalaciju" i rekao da "spirala nasilja na Bliskom istoku sada mora biti prekinuta".

Njemački kancelar je jedan od mnogih međunarodnih lidera koji žele da spriječe rastuće tenzije između Irana i Izraela.

Zabrinutost zbog šireg sukoba na Bliskom istoku porasla je nakon što je u Iranu ubijen vođa palestinske oranizacacije Hamas, koju Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju terorističkom. Za napad se sumnjiči Izrael.

Iran i njegove savezničke snage u regionu saopštile su da planiraju uzvratne udare na Izrael posle ubistva vođe Hamasa, ali i jednog od lidera Hezbolaha u Libanu.

Lideri Njemačke, Francuske i Velike Britanije pozvali su ranije u ponedjeljak Iran i njegove saveznike da se "uzdrže od napada koji bi dodatno eskalirali regionalne tenzije".

"Nijedna zemlja ili nacija neće imati koristi od dalje eskalacije na Bliskom istoku", rekli su u zajedničkom saopštenju Šolca, francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) i britanskog premijera Kira Starmera (Keir).

Lideri Francuske, Njemačke i Velike Britanije poručili su takođe da "ne može biti daljeg odlaganja" u pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gazi.

Zajednička izjava uslijedila je poslije jednog od najsmrtonosnijih izraelskih napada u opkoljenom Pojasu Gaze u više od 10 mjeseci rata.

Izrael je naveo da je u napadu u petak na školu u kojoj su bili smješteni raseljeni Palestinci meta bila palestinska grupa Hamas. Vlasti pod kontrolom Hamasa navode da su u napadu poginule najmanje 93 osobe.

"Borbe se sada moraju okončati, a svi taoci koje Hamas i dalje drži u pritvoru moraju biti oslobođeni", naveli su lideri u zajedničkom saopštenju.

Izrael je pokrenuo napade na Pojas Gaze, s ciljem da uništi Hamas nakon što su borci islamističke grupe upali na jug Izraela 7. oktobra, ubivši, prema izraelskim podacima, 1.200 ljudi i zarobivši više od 250 talaca.

Od tada je skoro 40.000 Palestinaca ubijeno u izraelskoj ofanzivi u Pojasu Gaze, navodi ministarstvo zdravlja palestinske teritorije pod kontrolom Hamasa.

Izvori: AFP i AP
XS
SM
MD
LG