Dostupni linkovi

Kremlj navodi da se Lavrov i Blinken neće sastati u Skoplju


Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Sjeverne Makedonije u Skoplj, arhiv
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Sjeverne Makedonije u Skoplj, arhiv

Američki državni sekretar Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov neće se sastati tokom ovosedmičnog samita u Sjevernoj Makedoniji, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Serbei Ryabkov.

Vašington nije zatražio sastanak i "sastanka neće biti", rekao je Rjabkov, a prenijela u ponedjeljak ruska novinska agencija TASS.

Pretodno je Ambasada Rusije u Bugarskoj objavila da je ta država dozvolila prelet aviona ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova na putu ka Sjevernoj Makedoniji, gdje će učestovati na samitu OEBS-a. Vijest je potvrdila ambasadorka Ruske Federacije u Sofiji Eleonora Mitrofanova.

"Dobili smo pozitivan odgovor na našu notu o letu Lavrovog aviona kroz bugarski vazdušni prostor. Bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova nas je zvanično obavestilo da je našem ministru dozvoljeno da leti kroz vazdušni prostor iznad zemlje", rekla je Mitrofanova ruskoj novinskoj agenciji TASS.

Nešto ranije je portparol evropske diplomatske službe Peter Stano rekao da dozvola prolaska aviona sa ruskom delegacijom radi učešća na sastanku OEBS-a u Sjevernoj Makedoniji ne predstavlja kršenje sankcija protiv Rusije.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je u ponedeljak (27. novembra) da će prisustvovati sastanku OEBS-a u Severnoj Makedoniji ako Bugarska otvori svoj vazdušni prostor i da su neke zapadne zemlje već zatražile sastanke s njim.

"Očigledno, Bugarska je obećala Makedoniji da otvori svoj vazdušni prostor, ako se to desi, onda ćemo mi biti tamo. Da vidimo", rekao je Lavrov na konferenciji u Moskvi.

Prethodno je Vlada Makedonije odlučila da ukine zabranu preleta ruskog aviona koja bi omogućila ruskoj delegaciji, uključujući šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, da sleti u Skoplje, nakon što su ministarstva odbrane i spoljnih poslova dali odobrenje za to.

XS
SM
MD
LG