Dostupni linkovi

Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo targetiranje novinara u toku izbornog dana


Medijske ekipe u Beogradu, ilustrativna fotografija
Medijske ekipe u Beogradu, ilustrativna fotografija

Protekli izborni proces i sam izborni dan obeležile su kampanje klevetanja novinara, targetiranje i ometanje u radu, pa čak i fizički napadi od strane vladajućih funkcionera i aktivista njihove stranke, saopštilo je u ponedeljak Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NUNS).

"Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje svaki vid pritiska na novinare, posebno targetiranje od strane vlasti i upozorava da je izuzetno opasno optužiti medije da su krivi za nestabilnosti u društvu", piše u saopštenju.

Oni su podsetili da je tokom izbornog dana 2. juna napadnut novinar lista Danas Uglješa Bokić ispred Novosadskog sajma, dok je snimao ljude koji su izlazili iz kol centra Srpske napredne stranke u toj zgradi.

Novinar je snimio mobilnim telefonom trenutak napada.

Njemu su u Urgentnom centru konstatovana povreda - nagnječenje grudne kosti, objavio je Danas.

Iz NUNS-a su naveli da je slučaj prijavljen policiji, a da je napadač nešto kasnije identifikovan kao bivši policijac. Dodali su da pozivaju nadležne institucije da reše ovaj slučaj u najkraćem roku i kazne napadača.

Kako su dalje naveli u saopštenju, novinari u Novom Sadu bili su sve vreme ometani dok su izveštavali o izborima.

"U jednom momentu su bili i fizički ugroženi, jer su aktivisti Srpske napredne stranke na njih bacili suzavac dok su izveštavali sa lokacije kod Novosadskog sajma na kojem se dešavao incident, kada je grupa građana razvalila vrata hale u kojoj je bio kol centar Srpske napredne stranke", saopštili su iz NUNS-a.

Podvukli su da novinari iz Novog Sada upozoravaju da se u tom gradu vodi "neviđena hajka protiv novinara".

Navode, međutim, da Novi Sad nije jedini grad u kom se novinari suočavaju sa nasiljem.

"Još jedan napad juče dogodio se u Zemun Polju, kada su na novinara portala Mašina Marka Miletića nasrnuli aktivisti Srpske napredne stranke. Naime, on je dobio informaciju da se na biračkom mestu u Zemun Polju dešavaju neke malverzacije i otišao je to da isprati", napisao je NUNS.

U saopštenju piše i da je predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić "nastavila da targetira novinare televizije N1" i da ih je optužila da izazivaju tenzije u društvu.

"Vi ste ti koji pozivaju na nasilje u društvu, vi ste ti koji plasiraju lažne vesti, vi ste ti koji plasiraju poluinformacije i to sve prouzrokuje to da mi u društvu imamo nestabilnosti, ne zbog politike, nego zato što neko laže narod. Ko laže narod – vi lažete narod", rekla je Brnabić.

Nezavisno udruženje novinara Srbije istaklo je da je ovakvo targetiranje novinara od strane predsednice Skupštine "sramno i veoma opasno".

"Optužiti novinare, sa pozicije najveće moći u državi, za nestabilnosti u društvu je neodgovorno", napisao je NUNS i dodao da od političkih funkcionera očekuju "da poštuju zakone i ne ugrožavaju novinare i medije zbog uređivačke politike koja im se ne dopada".

"Vršenje pritiska na medije, naročito uz zloupotrebu službenog položaja, zakonom je zabranjeno. Podsećamo i da su nosioci javnih i političkih funkcija dužni da trpe iznošenja kritičkih mišljenja koja se odnose na rezultate njihovog rada", piše u saopštenju.

NUNS je najavio da će o svim pomenutim događajima izvestiti sve relevantne međunarodne organizacije.

XS
SM
MD
LG