Dostupni linkovi

Novinari zatražili da Srbija Belorusiji ne izruči Andreja Gnjota


Andrej Gnjot u kućnom pritvoru u Srbiji, jun 2024.
Andrej Gnjot u kućnom pritvoru u Srbiji, jun 2024.

Medijske organizacije pozvale su ministarku pravde Srbije Maju Popović da se usprotivi izručenju novinara Andreja Gnjota (Andrey Hnyot) za kojim su vlasti Belorusije raspisale poternicu.

Poziv su uputili Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Udruženje nezavisnih elektronskih medija, Sindikat novinara Srbije i Sindikat Nezavisnost.

Poručile su da Gnjot, novinar i osnivač Slobodne asocijacije sportista (SOS BY) koja se u Belorusiji smatra ekstremističkom organizacijom, treba odmah da bude pušten na slobodu.

"Ako bude izručen mogao bi da se suoči sa optužbama za učešće u ekstremističkoj grupi, za šta je predviđeno do deset godina zatvora. Za utaju poreza u Belorusiji je zaprećena kazna do sedam godina", upozorile su medijske organizacije.

Viši sud u Beogradu 13. juna doneo odluku o izručenju Andreja Gnjota Belorusiji.

Krajem oktobra prošle godine uhapšen je na aerodromu u Beogradu po poternici Interpola raspisanoj na zahtev Minska zbog navodne utaje poreza.

Gnjot je pred sudom u Srbiji negirao optužbe i nazvao ih politički motivisanim.

Tokom 2020. iz Belorusije otišao je na Tajland pošto je kritikovao režim i učestvovao u protestima posle predsedničkih izbora na kojima je pobedu proglasio Aleksandar Lukašenko.

Udruženje SOS BY osnovano je u avgustu 2020. posle predsedničkih izbora u Belorusiji koje je međunarodna zajednica okarakterisala kao nedemokratske.

Ta organizacija javno je tražila poništavanje izbora, Lukašenkovu ostavku i oslobađanje građana uhapšenih na demonstracijama protiv režima.

Obaveštajna služba Belorusije 2022. godine označila je SOS BY kao esktremističko udruženje, što Zapad vidi kao instrument za progon političkih neistomišljenika.

Nakon izbora 2020. i nasilja nad demonstrantima Evropska unija uvela je sankcije Minsku.

Posle invazije Rusije na Ukrajinu februara 2022, Beograd se pridružio sankcijama Evropske unije Belorusiji zbog uloge Minska u tom sukobu.

XS
SM
MD
LG