Dostupni linkovi

Novi protesti protiv rudarenja litijuma održani u Srbiji


Sa jednog od protesta protiv rudarenja litijuma, Šabac, 29. juli 2024.
Sa jednog od protesta protiv rudarenja litijuma, Šabac, 29. juli 2024.

Protesti protiv rudarenja litijuma u Srbiji održani su 2. avgusta u Topoli, u centralnom delu zemlje kao i u Pančevu nedaleko od Beograda.

Sa skupa u organizaciji Pokreta poljoprivrednika Srbije, građani su se usprotivili nameri vlasti Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića da sprovede projekat Jadar kod Loznice za eksploataciju litijuma i bora anglo-australijske firme Rio Tinto.

"Nećete kopati", "Nećemo jalovinu, hoćemo dedovinu", "Rio Tinto, marš iz Srbije", "Ne ćutim jer imam decu", neki su od transparenata koje su građani nosili na skupu u Topoli.

Veliki broj građana okupio se i u Pančevu na protestu pod nazivom "Stop Rio Tinto", koji je organizovalo više ekoloških udruženja, i usprotivilo se otvaranju rudnika litijuma u Srbiji tražeći da se ne dozvoli sprovođenje projekta Jadar.

Poslednji talas protesta protiv iskopavanja litijuma počeo je u Loznici 28. juna.

Protesti su u sredu održani u Požegi, u utorak u Kosjeriću i Mladenovcu, u ponedeljak u Kraljevu, Šapcu, Aranđelovcu, Ljigu i Barajevu.

Do serije protesta došlo je posle odluke Vlade Srbie 16. jula da nastavi sa projektom izgradnje rudnika litijuma u dolini Jadra, koji je ista vlada stopirala 2022. godine.

Prethodno je Ustavni sud Srbije 11. jula ocenio neustavnom odluku Vlade Srbije da zaustavi projekat Rio Tinta, vredan 2,4 milijarde dolara, koju je vlast donela pre dve i po godine nakon masovnih ekoloških protesta.

Vlada Srbije u Beogradu je 19. jula sa Evropskom unijom potpisala "Memorandum o kritičnim sirovinama" koji predviđa ceo proizvodni lanac – od kopanja litijuma u Jadru do proizvodnje baterija za električna vozila.

Deo stručne javnosti i ekoloških udruženja u Srbiji proteklih godina tvrde da bi rudarenje litijuma moglo da ima velike negativne posledice po životnu sredinu.

Sa druge strane, Rio Tinto, koji u Jadru planira podzemni rudnik litijuma, postrojenje za preradu i odlagalište jalovine, više puta je saopštio da je projekat ekološki bezbedan.

Prema planu Rio Tinta, u projektu Jadar proizvodilo bi se oko 58.000 tona litijuma godišnje, što je dovoljno za 17 odsto proizvodnje električnih vozila u Evropi.

Ta britansko australijska kompanija tvrdi da projekat Jadar može bezbedno da se razvija uz poštovanje domaćih i međunarodnih standarda i uz minimalni uticaj na životnu sredinu.

"Kompanija može sa sigurnošću da tvrdi da život u dolini Jadra može nesmetano da se nastavi uporedo sa podzemnim rudarenjem i preradom rude", naveli su ranije za RSE.

Prema poslednjim najavama vlasti, predvođenih Srpskom naprednom strankom, rudnik bi bio otvoren 2028. ako kompanija ispoštuje ekološke propise i dobije neophodne dozvole.

Pokret Kreni-promeni u maju 2022. uputio je Skupštini Srbije narodnu inicijativu koji je potpisalo 38.000 građana da se zabrani istraživanje i iskopavanje litijuma i bora u Srbiji. Ta peticija za sada nije uvrštena na dnevni red državnog parlamenta.

U dolini Jadra u Srbiji neće litijum, dok vlast oživljava projekat Rio Tinta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00
XS
SM
MD
LG