Dostupni linkovi

Britanski veterani prešli Lamanš, kao i prije 80 godina


Britanski veterani razgovaraju s vojnim oficirom na palubi trajekta Brittany Ferries tokom putovanja u Francusku, 4. juna 2024.
Britanski veterani razgovaraju s vojnim oficirom na palubi trajekta Brittany Ferries tokom putovanja u Francusku, 4. juna 2024.

Grupa od oko 30 britanskih vojnih veterana prešla je u utorak Lamanš trajektom i došlo do francuske obale Normandije, kao što su to učinili prije 80 godina tokom savezničkog iskrcavanja.

Oni su se prije osam decenija spremali za najveću amfibijsku operaciju svih vremena, ali su se rano u utorak ukrcali na brod sa osmjehom na licu da bi prisustvovali ceremoniji 80. godišnjice iskrcavanja i početka Dana D.

Među njima je bio John Mines koji sada ima 99 godina. On je za AFP po dolasku u Normandiju rekao da je zadovoljan što su se savezničke snage žrtvovale da bi drugi u budućnosti imali bolji život.

Mines je imao 19 godina kada je u prvom talasu stigao u Normandiju sa inženjerima zaduženim da očiste mine i druge prepreke sa obala.

On je tada dobio prvi zadatak kao vojnik, a to je da na jednoj plaži ukloni sve postavljene mine.

"Imao sam mnogo sreće, granata je eksplodirala na metar od mene, a ako te uhvati paljba mitraljeza onda si skroz izrešetan. Jedan moj drug je ubijen čim je nogom kročio na plažu", ispričao je Mines i dodao da je voda Lamanša odnijela mnoge svoje ratne drugove.

Britanske veterane koji su krenuli iz Portsmuta, dočekalo je na francuskoj strani zvuk gajde na obali, a na moru su dva broda uputila pozdrav sirenama. Sirene su se oglasile i sa brodova na obali.

Jedan od organizatora puta rekao je da veteranima treba omogućiti da dođu i na licu mjesta odaju poštu palim drugovima u Normandiji, a to naslijeđe treba prenositi i nikad ne zaboraviti.

Veterani su na polovini puta u more bacili vijenac cvijeća, uz zvuke orkestra.

Sa veteranima su došla djeca čiji su očevi stradali u Normandiji.

XS
SM
MD
LG