Dostupni linkovi

Francuski predsjednik u prvoj posjeti Njemačkoj u 24 godine


Emmanuel Macron, april 2024.
Emmanuel Macron, april 2024.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) doputovao je 26. maja u trodnevnu državnu posjetu Njemačkoj dok dvije najveće sile Evropske unije (EU) nastoje pokazati jedinstvo uoči izbora za Evropski parlament sljedećeg mjeseca.

Macron je u pratnji nemačkog predsednika Franka-Valtera Štajnmajera upozorio na postojanje nekih oblika "fascinacije autoritarizmom koja raste" u dve velike zemlje EU.

Makron je rekao da "prečesto zaboravljamo da je to borba za zaštitu demokratije".

Da su nacionalisti bili na vlasti u Evropi poslednjih godina, "istorija ne bi bila ista", rekao je Makron ukazujući na odluke o pandemiji korona virusa i ruskoj invaziji na Ukrajinu.

"Potreban nam je savez demokrata u Evropi", rekao je Štajnmajer.

Macronova posjeta glavnom gradu Berlinu, Drezdenu na istoku i Minsteru na zapadu prva je državna posjeta francuskog predsjednika Njemačkoj u 24 godine.

Posjeta se smatra testom njemačko-francuskih odnosa koji pokreću kreiranje politike EU u vrijeme velikih izazova za Evropu: od rata u Ukrajini do mogućeg izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a u novembru.

Macron i njemački kancelar Olaf Scholz imaju vrlo različite stilove vodstva i javno su se sukobili oko pitanja od odbrane do nuklearne energije otkako je Scholz preuzeo vlast krajem 2021.

Međutim, nedavno su postigli kompromise na različitim frontovima, od fiskalne reforme do tržišnih subvencija.

"Postoje tenzije u njemačko-francuskim odnosima, ali dijelom upravo zato što su se bavili nekim teškim temama", rekao je Yann Wernert iz Instituta Jacques Delors u Berlinu, napominjući da su se dvije zemlje složile oko potrebe proširenja EU na na istoku, između ostalog.

Posjeta je "pokušaj na najvišem političkom nivou da se pokaže kako odnos funkcionira", rekao je Mujtaba Rahman, direktor za Evropu u think tanku Eurasia Group.

"Ali još uvijek postoje fundamentalne razlike u vezi s glavnim pitanjima koja se nadvijaju nad EU", dodao je on.

Jedna od ključnih takvih razlika odnosi se na evropsku odbranu, posebno ako Trump pobijedi na američkim predsjedničkim izborima 5. novembra.

Ranije ove godine, bivši republikanski predsjednik rekao je ne samo da neće zaštititi članice NATO-a od budućeg napada Rusije ako doprinosi tih zemalja odbrambenom savezu zaostanu, već da će ohrabriti Rusiju "da radi šta god želi".

Francuska, koja ima nuklearno oružje, zalaže se za samodovoljniju Evropu u pitanjima odbrane i bila je nezadovoljna odlukom Njemačke da kupi uglavnom američku opremu za evropski Sky Shield, projekat izgradnje kopnenog integrisanog evropskog sistema protivvazdušne odbrane koji uključuje sposobnost protiv balističkih projektila.

Mornari pripremaju francusku podmornicu na nuklearni pogon klase Rubis u pomorskoj bazi Toulon u južnoj Francuskoj, ponedjeljak, 15. aprila 2024.
Mornari pripremaju francusku podmornicu na nuklearni pogon klase Rubis u pomorskoj bazi Toulon u južnoj Francuskoj, ponedjeljak, 15. aprila 2024.

Njemačka kaže da ne postoji vjerodostojna alternativa američkom vojnom kišobranu i da Evropa nema vremena čekati da se domaća odbrambena industrija pripremi za prijetnje poput ruske.

Macron, u pratnji supruge Brigitte, svoju posjetu započeo je sastankom u Berlinu sa njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom prije nego što će prošetati kroz legendarnu Brandenburšku kapiju sa gradonačelnikom Berlina Kai Wegnerom.

U ponedjeljak, 27. maja će se uputiti u Drezden gdje će održati govor ispred crkve Frauenkirche, koju su uništili zapadni saveznici u Drugom svjetskom ratu, a zatim će u utorak, 28. maja krenuti u Muenster.

No, možda će najvažniji dio njegovog putovanja biti sastanak vlada u utorak u Mesebergu, nedaleko od Berlina, gdje će dvije vlade pokušati pronaći zajednički jezik oko dva glavna pitanja – odbrane i konkurentnosti.

Dvije zemlje će takođe pokušati pronaći zajednički jezik na agendi EU za narednih pet godina, s obzirom na očekivani jak rezultat krajnje desnice na evropskim izborima od 6. do 9. juna, koji će otežati donošenje odluka u EU.

Izvor: Reuters, AFP
XS
SM
MD
LG