Dostupni linkovi

Njemačka će olakšati deportaciju stranaca koji veličaju teroristička nedjela


Nancy Faeser, njemačka ministrica policije, 23.08.2023.
Nancy Faeser, njemačka ministrica policije, 23.08.2023.

Njemačka vlada u srijedu je dogovorila mjere koje olakšavaju deportaciju stranaca koji veličaju teroristička nedjela, nakon porasta internetskih objava punih govora mržnje tokom rata u Gazi, javio je AFP.

Prema novim pravilima, stranci bi se mogli suočiti s deportacijom zbog komentara na društvenim mrežama koji veličaju ili odobravaju samo jedan teroristički čin, prema nacrtu zakona koji je odobrila vlada 26. juna.

U ovom trenutku potrebno je izraziti podršku za nekoliko terorističkih nedjela.

Nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, koji je pokrenuo rat u Gazi, došlo je do porasta objava na društvenim mrežama u Njemačkoj s govorom mržnje, a dužnosnici su rekli da su u tome posebno istaknuti "islamisti".

Prošlomjesečno ubistvo policajca od strane afganistanskog tražitelja azila u Mannheimu također je izazvalo val takvih objava, potaknuvši raspravu o deportacijama.

"Vrlo nam je jasno da islamističkim agitatorima koji mentalno žive u kamenom dobu nema mjesta u našoj zemlji", rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser medijskoj grupi Funke uoči sastanka vlade u srijedu.

"Svatko tko nema njemačku putovnicu i ovdje veliča teroristička djela mora - gdje god je to moguće - biti protjeran", dodala je.

Glorificiranje terorističkih djela na internetu potiče klimu nasilja koja može potaknuti ekstremiste i nasilne kriminalce, navodi se u obrazloženju zakona koji tek treba usvojiti parlament.

Zbog nekih objava na društvenim mrežama već su donesene osuđujuće presude.
Muslimanski imam u Münchenu je ovog mjeseca kažnjen sa 4.500 eura jer je na Facebooku objavio da "svatko ima svoj način na koji slavi mjesec oktobar", na dan napada Hamasa.

U parlamentu nakon napada u Mannheimu, kancelar Olaf Scholz također je pozvao da se oni koji slave teroristička djela suoče s deportacijom.

Glorificiranje terorističkih zločina predstavljalo je "šamar u lice žrtvama, njihovim obiteljima i našem demokratskom poretku", rekao je.

XS
SM
MD
LG