Dostupni linkovi

Nizozemska i druge članice NATO-a kreću u isporuku protivvazdušne odbrane Ukrajini


Sistem protivvazdušne odbrane Patriot u Rumuniji, novembar 2023.
Sistem protivvazdušne odbrane Patriot u Rumuniji, novembar 2023.

Nizozemska će početi da snabdjeva Ukrajinu obećanim komponentama sistema protivvazdušne odbrane Patriot "vrlo brzo", rekao je ministar odbrane te zemlje za Radio Slobodna Evropa(RSE) na marginama samita NATO-a u Vašingtonu.

"Što se tiče dijelova sistema Patriot koje isporučujemo, mogu reći da ćemo ih isporučiti vrlo brzo", rekao je ministar odbrane Ruben Bekelmans 10. jula.

"Što se tiče F-16… ne mogu da najavim nikakav konkretan datum. Znamo da su Rusi i (predsednik Vladimir) Putin takođe zainteresovani kada će ovi F-16 biti isporučeni."

Bekelmans je dodao da će napredni borbeni avioni biti dostavljeni "što je prije moguće".

On je također rekao da njegova zemlja i saveznici iz NATO-a "naporno rade na otvaranju evropskog centra za obuku u Rumuniji" kako bi pripremili ukrajinske pilote za upravljanje F-16.

Norveška je 10. jula rekla da će početi isporučivati šest F-16 koje je obećala Ukrajini "2024.

Dana 10. jula, američki državni sekretar Antony Blinken potvrdio je da je "prenos aviona F-16 u toku".

Nizozemska se 9. jula pridružila Sjedinjenim Državama, Njemačkoj, Italiji i Rumuniji u obećanju da će Ukrajini pružiti prijeko potrebne sposobnosti protivvazdušne odbrane. Svakodnevni napadi ruskih dronova i raketa nanijeli su znatnu štetu ukrajinskoj energetskoj infrastrukturi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je obećanja "jasnim signalom da će se sposobnost Rusije da terorizira ukrajinski narod, gradove i zajednice nastaviti smanjivati".

Zelenski je rekao na konferenciji u Berlinu 11. juna da je Ukrajini potrebno najmanje sedam dodatnih Patriot sistema za zaštitu gradova i stanovništva.

Kada je Zelenski stigao u Washington na samit NATO-a od 9. do 11. jula, rekao je novinarima da će se njegova delegacija fokusirati na dobivanje dodatne protivvazdušne odbrane i sposobnosti borbenih aviona.

'Jači nego ikad': Biden na samitu NATO-a najavio novu podršku Ukrajini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Šefovi država članica NATO-a su u srijedu na samitu u Vašingtonu najavili dodatnu vojnu pomoć Ukrajini od najmanje 40 milijardi eura da bi joj pomogli da se bori protiv agresije Rusije.

"Kroz proporcionalne doprinose, saveznici namjeravaju da obezbjede osnovna finansijska sredstva od 40 milijardi eura tokom naredne godine, i održive nivoe bezbjednosne pomoći da bi Ukrajina pobjedila", navodi se u saopštenju sa samita.

Takođe, saveznici se obavezuju da podrže Ukrajinu na putu ka evroatlantskim integracijama koje podrazumevaju i članstvo u NATO-u, a pozivnica za pridruženje Kijevu biće poslata kada se članice oko toga saglase i kada se steknu uslovi, prenio je Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG