Dostupni linkovi

OEBS zabrinut zbog presude Monitoru i Nikolaidisu


Andrej Nikolaidis, Foto: Savo Prelević
Andrej Nikolaidis, Foto: Savo Prelević
Misija OEBS-a u Crnoj Gori zabrinuta je povodom odluke Vrhovnog suda da potvrdi presudu prema kojoj su nedjeljnik Monitor i novinar Andrej Nikolaidis dužni da srpskom režiseru Emiru Kosturici plate 12.000 EUR za duševne bolove.

Vrhovni sud potvrdio je prije dva dana presudu podgoričkog Višeg suda, donesenu u aprilu prošle godine, kojom su Monitor i Nikolaidis dužni Kusturici da plate 12.000 EUR zbog teksta “Dželatov šegrt” koji je objavljen prije pet godina.

„Evropski i standardi OEBS-a predviđaju da novčani odštetni zahtjevi treba da budu srazmjerni, kako ekonomskoj snazi medijske kuće, tako i stvarnoj dokazivoj šteti“, saopštila je danas Misija OEBS-a u Crnoj Gori.

U isto vrijeme, kakao su naveli, ličnosti iz javnog života trebalo bi da demonstriraju veći stepen tolerancije prema kritici nego obični građani jer se podrazumijeva da su oni svojim javnim angažmanom prihvatili da njihov rad i rezultati budu podvrgnuti javnoj ocjeni i kritici.

„Ostvarivanje prava na slobodu izražavanja, koja je temelj izgradnje demokratskog društva, sa sobom takođe nosi i obaveze i odgovornosti o kojima zaposleni u medijima moraju voditi računa“, napominju iz Misije OEBS-a.

Osnovnio sud u Podgorici je 2006. godine odbio tužbu režisera i ocijenio da je spornim tekstom "poštovan novinarski kodeks" i da "ne postoji građanska odgovornost jer su u tekstu izneseni vrjednosni sudovi".

Međutim, tu presudu je kasnije preinačio Viši sud u Podgorici koji je kaznio novinara i nedeljenik "Monitor", a s tim se prije dva dana saglasio i Vrhovni sud.

Viši sud je utvrdio da sporni tekst "sadrži niz uvredljivih riječi i citata kojima se Kusturici imputira da je glup, ružan, pokvaren, da je pružao alibi za svakog ubijenog muslimana" čime se "grubo vrijeđaju" čast i ugled režisera.


XS
SM
MD
LG