Dostupni linkovi

Ljuti poljoprivrednici blokirali nemačkog ministra na trajektu


Nemački ministar ekonomije Robert Habek u Bundestagu, 13. januar 2022.
Nemački ministar ekonomije Robert Habek u Bundestagu, 13. januar 2022.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek (Habeck) izrazio je zabrinutost u petak pošto su ga poljoprivrednici ljuti zbog planova vlade da smanji poreske olakšice za poljoprivredu blokirali na trajektu u gradu Šlitsil.

Akcija ljutih poljoprivrednika naišla je na osude u nemačkoj javnosti.

Oko 30 demonstranata sprečilo je Habeka da izađe s broda u četvrtak dok se vraćao sa zimskog odmora na ostrvu Halig Hoge u Severnom moru, rekao je portparol policije za AFP.

Nakon što u pregovorima nije postignut dogovor za okončanje blokade poljoprivrednika, Habek je odlučio da ostane na trajektu i ode nazad na ostrvo.

Kada je ponovo uspostavljen red, Habek se vratio na kopno u petak oko dva sata posle ponoći, saopštila je policija.

Nepopularna vlada kancelara OIafa Šolca (Scholz) razgnevila je poljoprivrednike u decembru najavom planova za smanjenje poljoprivrednih subvencija u okviru paketa za popunjavanje rupe od 17 milijardi evra u budžetu za 2024.

Oko 100 poljoprivrednika došlo je u luku na svojim traktorima da presretnu ministra ekonomije, a policija je koristila biber sprej da rastera okupljene.

"Žao mi je što nije bilo moguće uspostaviti razgovore s poljoprivrednicima", naveo je Habek u saopštenju.

On je dodao da je zabrinut što je "raspoloženje u zemlji tako zapaljivo".

Incident je bio "sraman i protivan pravilima demokratskog suživota", rekao je portparol kancelara Šolca na mreži X.

"Blokada ove vrste je nedopustiva", naveo je u saopštenju predsednik Nemačkog udruženja poljoprivrednika (DBV) Joakim Rukvid (Joachim Rukwied).

Zbog planova vlade hiljade poljoprivrednika su u decembru traktorima otišle u Berlin gde su blokirale saobraćaj i prosipali gnojivo po ulicama.

Zbog iskazanog nezadovoljstva vlada je delimično odustala od planiranog smanjenja subvencija u četvrtak.

Popust na porez na vozila za poljoprivredu ostaće na snazi, dok bi subvencija na dizel postepeno bila ukinuta tokom nekoliko godina umesto da bude odmah ukinuta, saopštila je vlada.

Poljoprivredni sektor je, međutim, naveo da to nije dovoljno i pozvao vladu da potpuno odustane od planova objavljenih nakon što je vlada morala da pronađe uštede u budžetu.

Budžetska kriza u Nemačkoj je nastala posle šokantne sudske odluke da vlada ne može da neiskorišćena sredstva za borbu protiv posledica pandemije prebaci u fond za zelenu tranziciju.

Izvori: AFP, AP

XS
SM
MD
LG