Dostupni linkovi

Troje povrijeđenih i petoro uhapšenih u neredima u Mostaru


Policija patrolira ulicama uoči fudbalske utakmice u Mostaru, BiH, 13. april 2024.
Policija patrolira ulicama uoči fudbalske utakmice u Mostaru, BiH, 13. april 2024.

Pet osoba je zadobilo povrede, dok su tri osobe privedene u policiju nakon nereda koji su se u nedjelju, 20. oktobra, uveče dogodili u centru Mostara, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH).

To je u ponedjeljak, 21. oktobra, ujutro, zvanično potvrđeno u saopćenju za javnost iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), sa sjedištem u Mostaru.

Prema saopćenju, objavljenom na zvaničnoj internet-stranici MUP-a HNK-a, u nedjelju uveče u 18,50 sati, Policijsku upravu (PU) Mostar su obavijestili građani da se u ulici Bulevar narodne revolucije kod Doma zdravlja okupilo više nepoznatih lica sa kapuljačama na glavi.

Radi se o dijelu grada koji je ratna linija razdvajanja između zapadnog, većinski hrvatskog, i istočnog, većinski bošnjačkog, dijela Mostara.

Tragovi krvi na Španskom trgu u Mostaru, noć nakon nereda.
Tragovi krvi na Španskom trgu u Mostaru, noć nakon nereda.

Iz MUP-a HNK je saopćeno kako je potom navedena grupa se počela kretati prema Španskom trgu (prostoru između bivših linija razdvajanja, op. RSE).

Iz policije su naveli da je u jednom momentu iz pravca Krpića ulice, u istočnom dijelu grada, izašla grupa maskiranih, nepoznatih lica, sa bakljama i palicama, te dolazi do sukoba između dvije pomenute grupe.

Iz MUP-a HNK je saopćeno da su policajci “preduzeli sve potrebne mjere i radnje na uspostavljanju javnog reda i mira”.

U Kantonalnoj bolnici “Dr Safet Mujić”, u istočnom dijelu Mostara, policiji je dežurni doktor izjavio da su zaprimili lice inicijala S.G. (1999), koji je zadobio teške tjelesne povrede u tuči.

U Centru urgentne medicine (CUM), u zapadnom dijelu Mostara, dežurni doktor je izjavio da su zaprimili četri lica sa povredama iz tuče i to su G.D.(2000), B.D.(2005), J.G.(2006) i B.R.(2009), koji je zadobio teške tjelesne povrede.

“Lica G.D., B.D. i J.G. su lišena slobode i smještena u prostorije za zadržavanje PU Mostar. O svemu je upoznat tužilac i Odjel krim. Policije koji preduzimaju sve potrebne mjere i radnje", saopćeno je iz MUP-a HNK.

Policija u saopćenju za javnost nije direktno potvrdila da je riječ o još jednom sukobu navijačkih grupa “Ultras”, koji podržavaju Hrvatski športski klub Zrinjski, te “Red Army”, koji podržavaju Fudbalski klub Velež, iz Mostara.

Javni toalet na kojem je prefarban sporni grafit, koji je bio jedan od povoda nereda u Mostaru.
Javni toalet na kojem je prefarban sporni grafit, koji je bio jedan od povoda nereda u Mostaru.

U saopćenju za javnost se ne spominje ni grafit, kojeg su navijači Zrinjskog nacrtali na objektu javnog WC-a u centru grada, a koji je prema izvještajima lokalnih medija, u ponedjeljak ujutro prefarban.

Prema nezvaničnim informacijama, u sukobu je učestvovalo između 200 i 250 osoba.

XS
SM
MD
LG