Dostupni linkovi

Sud u Moskvi osudio ukrajinsku novinarku na pet godina zatvora u odsustvu


Okružni sud Basmanny u Moskvi, fotoarhiv
Okružni sud Basmanny u Moskvi, fotoarhiv

Okružni sud Basmanny u Moskvi je 31. jula u odsustvu osudio ukrajinsku televizijsku novinarku Nataliu Moseychuk na pet godina zatvora pod optužbom za izazivanje mržnje.

Optužba se temelji na izvještaju Natalie Moseychuk u televizijskom programu koji je emitovan 20. marta 2022., manje od mjesec dana nakon što je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu.

Moseychuk je osudila invaziju i upozorila Ruse na ono što je nazvala "osvetom ukrajinskog naroda".

Istraga protiv Natalie Moseychuk pokrenuta je u julu prošle godine. Njeno suđenje u odsustvu počelo je početkom maja.

Moseychuk vodi emisije "Televizijske vijesti" i program "Pravo na vlast" na ukrajinskom TV kanalu "1+1".

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u danima pošto je pokrenuo invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. potpisao zakon koji poziva na duge zatvorske kazne za širenje "namjerno lažnih informacija" o ruskim vojnim operacijama u okviru napora Kremlja da kontroliše narativ o agresiji na susjednu zemlju.

Zakon predviđa kazne do 10 godina zatvora za pojedince osuđene za krivično djelo, dok je kazna za širenje "namjerno lažnih informacija" o ruskoj vojsci koja dovodi do "teških posljedica" 15 godina zatvora.

Prema tom zakonu je takođe nezakonito "upućivanje poziva protiv upotrebe ruskih trupa za zaštitu interesa Rusije" ili "za diskreditaciju takve upotrebe" uz moguću kaznu do tri godine zatvora. Ista odredba važi i za pozive na sankcije Rusiji.

XS
SM
MD
LG