Dostupni linkovi

Ruski sud novinara i njegovu suprugu proglasio 'ekstremističkom grupom'


Ruski novinar Aleksandar Nevzorov, 2019.
Ruski novinar Aleksandar Nevzorov, 2019.

Sud u Sankt Peterburgu je u utorak označio jednog od najpoznatijih ruskih televizijskih novinara Aleksandra Nevzorova i njegovu suprugu Lidiju kao "ekstremističku grupu" i naredio da im se oduzme imovina u Lenjingradskoj oblasti na severozapadu Rusije.

Advokat Nevzorova, Aleksej Pjanišnjikov, rekao je da sudska presuda nalaže konfiskaciju imovine, automobila i udela u privatnom preduzeću ovog novinara u izgnanstvu, preneo je Ruski servis Radija Slobodna Evropa.

Nevzorov, koji je otvoreno osudio invaziju Moskve na Ukrajinu i pobegao iz Rusije u članicu Evropske unije 2022. godine, napisao je na Telegramu da su se ruske vlasti cenjkale s njim dva meseca, pokušavajući da ga "ubede" da promeni stav u vezi s ruskom agresijom na Ukrajinu u zamenu za "dobru odluku suda".

"Sloboda mnogo košta. Ali nijedan njena cena ne može biti previsoka", napisao je Nevzorov.

U februaru prošle godine, sud u Moskvi osudio je Nevzorova u odsustvu na osam godina zatvora po optužbi za diskreditaciju ruskih oružanih snaga.

Istražni komitet je pokrenuo istragu protiv Nevzorova u martu 2022. godine zbog izjava na Instagramu i Jutjubu (YouTube) u kojima je kritikovao ruske oružane snage zbog smrtonosnog napada na dom za stare u ukrajinskom gradu Mariupolju i navodnog mučenja i ubistva civila u gradu Buča.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u junu 2022. potpisao ukaz kojim se Nevzorovu i njegovoj supruzi dodeljuje ukrajinsko državljanstvo "za izuzetne zasluge" Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u danima pošto je pokrenuo invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. potpisao zakon koji poziva na duge zatvorske kazne za širenje "namerno lažnih informacija" o ruskim vojnim operacijama u okviru napora Kremlja da kontroliše narativ o agresiji na susednu zemlju.

Zakon predviđa kazne do 10 godina zatvora za pojedince osuđene za krivično delo, dok je kazna za širenje "namerno lažnih informacija" o ruskoj vojsci koja dovodi do "teških posledica" 15 godina zatvora.

Prema tom zakonu je takođe nezakonito "upućivanje poziva protiv upotrebe ruskih trupa za zaštitu interesa Rusije" ili "za diskreditaciju takve upotrebe" uz moguću kaznu do tri godine zatvora. Ista odredba važi i za pozive na sankcije Rusiji.

Nevzorov nastavlja da oštro kritikuje Putina i njegovu vladu zbog rata u Ukrajini na svojim Jutjub i Telegram kanalima.

XS
SM
MD
LG