Dostupni linkovi

Američki vojni avion
Američki vojni avion

SAD bombardovale radar Huta u Jemenu

  • Huti su obećali da američki i britanski napadi na njihove položaje u Jemenu neće proći bez "kazne ili odmazde"
  • Grupa koju podržava Iran obećava da će nastaviti udare na brodove u Crvenom moru i da će pružati podršku Hamasu u Gazi
  • Tokom noći u vazdušnim i udarima sa mora ciljano je na 30 položaja Huti, uključujući komandne centre, skladišta municije i sisteme protivvazdušne odbrane, kaže SAD
  • Američki predsjednik Biden je rekao da će ta akcija zaštititi slobodan protok međunarodne trgovine
  • Britanski premijer Rishi Sunak ocjenjuje da su udari bili "ograničena, neophodna i proporcionalna akcija u samoodbrani"
  • Holandija, Australija, Kanada i Bahrein su pružili podršku u okviru misije, rekao je Biden
14:12 12.1.2024.

Pentagon: Ovo nije dio sukoba Izraela i Hamasa

Sekretar za štampu Pentagona, general-major Patrick Ryder, kaže da su američki udari bili usmjereni na određene objekte i kapacitete s namjerom da ometaju Hute - i da još nisu vidjeli nikakvu akciju odmazde.

"Mi smo, naravno, spremni da odgovorimo na odgovarajući način", dodao je on.

Ryder je rekao da je važno napraviti razliku između onoga što se dešava u ratu između Izraela i Hamasa i onoga što se dešava u Crvenom moru.

"Imate pobunjenike Hute koji sprovode industrijske napade na međunarodno pomorstvo - više od 50 zemalja je pogođeno ovim, što je uticalo na ekonomski prosperitet više zemalja. Dakle, ovo nije dio sukoba Izraela i Hamasa", rekao je Ryder.

Huti su ranije rekli da podržavaju Hamas i od novembra napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru koristeći rakete, dronove, brze čamce i helikoptere. Prema njihovim tvrdnjama, brodovi su povezani sa Izraelom.

13:51 12.1.2024.

Sunak iz Ukrajine o napadima na Hute

Rishi Sunak u razgovoru sa Ukrajincima tokom njegove posjete Kijevu, 12. januara 2024.
Rishi Sunak u razgovoru sa Ukrajincima tokom njegove posjete Kijevu, 12. januara 2024.

Velika Britanija treba da pošalje "snažan signal" da su napadi pobunjenika Huta u Crvenom moru pogrešni i da kao takvi ne mogu ostati "nekažnjeni", rekao je britanski premijer, Rishi Sunak.

Istakao je i da je cilj Velike Britanije "deeskalacija" i "obnavljanje stabilnosti" u tom regionu.

Govoreći tokom posjete Ukrajini, Sunak je rekao da Velika Britanija i saveznici neće oklevati da osiguraju bezbjednost komercijalnog brodarstva.

"Tokom prošlog mjeseca, vidjeli smo značajan porast broja napada Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru. To dovodi nevine živote u opasnost, remeti globalnu ekonomiju i destabilizuje region", kazao je.

"I za to vrijeme smo takođe vidjeli najveći pojedinačni napad na ratni brod britanske mornarice u decenijama. Sada je jasno da se takva vrsta ponašanja ne može nastaviti. Zato smo se udružili sa saveznicima u izdavanju veoma javne osude ovakvog ponašanja", riječi su Sunaka.

13:28 12.1.2024.

Hamas tvrdi da je skoro 24.000 Palestinaca ubijeno od početka rata u Gazi

Ministarstvo zdravlja u Gazi predvođeno Hamasom saopštilo je da je najmanje 23.708 Palestinaca ubijeno, a 60.005 ranjeno u izraelskim udarima u Gazi od 7. oktobra.

Sto pedeset jedan Palestinac je ubijen, a 248 ranjeno u protekla 24 sata, navelo je ministarstvo.

Ministarstvo u ovim brojkama ne pravi razliku između boraca i civila.

13:02 12.1.2024.

SAD i Britanija pokušavaju pretvoriti Crveno more u more krvi, ocijenio Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u prvoj reakciji na vazdušne udare na vojne mete jemenskih pobunjenika Huta rekao je da "Sjedinjene Države i Velika Britanija pokušavaju pretvoriti Crveno more u more krvi".

"Vidimo da se Huti vrlo uspješno brane od tih udara", rekao je Erdogan dodavši da su napadi sila Zapada "disproporcionalno korištenje sile".

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG