Dostupni linkovi

Američki vojni avion
Američki vojni avion

SAD bombardovale radar Huta u Jemenu

  • Huti su obećali da američki i britanski napadi na njihove položaje u Jemenu neće proći bez "kazne ili odmazde"
  • Grupa koju podržava Iran obećava da će nastaviti udare na brodove u Crvenom moru i da će pružati podršku Hamasu u Gazi
  • Tokom noći u vazdušnim i udarima sa mora ciljano je na 30 položaja Huti, uključujući komandne centre, skladišta municije i sisteme protivvazdušne odbrane, kaže SAD
  • Američki predsjednik Biden je rekao da će ta akcija zaštititi slobodan protok međunarodne trgovine
  • Britanski premijer Rishi Sunak ocjenjuje da su udari bili "ograničena, neophodna i proporcionalna akcija u samoodbrani"
  • Holandija, Australija, Kanada i Bahrein su pružili podršku u okviru misije, rekao je Biden
12:35 12.1.2024.

Zemlje EU-a raspravljat će o planu za uspostavu pomorske misije

Zemlje EU-a iduće će idućeg utorka raspravljati o planu za uspostavu pomorske misije koja bi pomogla u zaštiti brodova u Crvenom moru nakon napada jemenskih Huti pobunjenika, rekli su za novinsku agenciju AFP diplomati u petak.

Prijedlog koji se priprema u Briselu već nekoliko sedmica razmatran je prije nego što su američke i britanske snage udarile na teritorij Jemena koji drže pobunjenici.

Bilo kakav napor EU-a nastojao bi nadopuniti koaliciju predvođenu SAD-om, koja uključuje brojne zemlje iz bloka, koje već djeluju na vitalnoj pomorskoj ruti.

Tačne pojedinosti o veličini i opsegu bilo koje misije EU tek treba dogovoriti, a evropski diplomati rekli su da će se prva rasprava održati u Briselu u utorak.

EU je prošle godine isprva razmatrala plan proširenja svoje misije "Atalanta" usmjerene na zaštitu brodova ispred Somalije, ali je taj potez blokirala Španija.

12:09 12.1.2024.

Berlin podržao američke i britanske napade na Hute

Njemačko ministarstvo spoljnih poslova izvijestilo je da su noćašnji napadi Britanije i SAD-a na vojne ciljeve Huta u Jemenu namijenjeni sprečavanju daljnjih napada.

Ministarstvo je navelo da je odgovor bio usmjeren na sprečavanje daljnjih napada i da je u skladu s Poveljom UN-a.

"Naš cilj ostaje deeskalacija napetosti i ponovno uspostavljanje stabilnosti u Crvenom moru", reklo je ministarstvo.

11:40 12.1.2024.

Egipat 'u poziciji da izvrši pritisak na Hute'

Egipat je "u poziciji da izvrši pritisak na Hute" jer sve više komercijalnih brodova izbjegava Crveno more, rekao je bivši general-pukovnik.

Simon Mayall je rekao da su se udari SAD-a i Velike Britanije morali održati nakon prethodnih upozorenja velikih sila.

"Huti su otvorili ovaj dodatni bok u Crvenom moru uglavnom po nalogu za koji sumnjam da podržava Iran", rekao je on.

"Oni nisu marionete Iranaca, ali imaju određenu dozu djelovanja."

Upitan kakva je njegova analiza rizika, Simon je naveo da će trgovina kroz Crveno more, koja je smanjena na 200.000 sa oko 500.000 kontejnera dnevno, još više pasti.

"To je katastrofa za Egipćane koji se za prihod uveliko oslanjaju na saobraćaj kroz Suecki kanal. Oni su u poziciji da izvrše pritisak na Hute", ocijenio je.

Rekao je da je ovo "globalno pitanje" i da će biti "zanimljivo vidjeti šta drugi ljudi govore Hutima".

11:03 12.1.2024.

Oglasio se i Peking

Kina je rekla da je zabrinuta zbog eskalacije napetosti u Crvenom moru i pozvala na uzdržanost nakon zajedničkih vojnih napada SAD-a i Velike Britanije na ciljeve Huta u Jemenu.

U redovnom brifingu za novinare portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekao je da Peking "poziva sve relevantne strane da ostanu smirene i budu uzdržane kako bi se spriječilo širenje sukoba".

"Spremni smo da komuniciramo sa svim stranama i deeskalirati napetosti, s ciljem zajedničkog održavanja bezbjednosti međunarodnog plovnog puta", dodao je.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG