Dostupni linkovi

Američki vojni avion
Američki vojni avion

SAD bombardovale radar Huta u Jemenu

  • Huti su obećali da američki i britanski napadi na njihove položaje u Jemenu neće proći bez "kazne ili odmazde"
  • Grupa koju podržava Iran obećava da će nastaviti udare na brodove u Crvenom moru i da će pružati podršku Hamasu u Gazi
  • Tokom noći u vazdušnim i udarima sa mora ciljano je na 30 položaja Huti, uključujući komandne centre, skladišta municije i sisteme protivvazdušne odbrane, kaže SAD
  • Američki predsjednik Biden je rekao da će ta akcija zaštititi slobodan protok međunarodne trgovine
  • Britanski premijer Rishi Sunak ocjenjuje da su udari bili "ograničena, neophodna i proporcionalna akcija u samoodbrani"
  • Holandija, Australija, Kanada i Bahrein su pružili podršku u okviru misije, rekao je Biden
10:26 12.1.2024.

Šta su još rekli ruski zvaničnici?

Zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev poručio je da su Amerikanci otvorili novu frontu protiv Huta u Jemenu.

"Ove noći Amerikanci su otvorili novu frontu protiv Huta u Jemenu, skrećući pozornost, između ostalog, s problematičnih optužbi u Kijevu", naveo je Medvedev, optužujući Ukrajinu za sumnjive radnje s oružjem koje im je poslano.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Maria Zaharova poručila je da je američki napad na teritoriju Jemena potpuno nepoštovanje međunarodnog prava.

"Američki vazdušni napadi na Jemen su još jedan primjer anglosaksonskog iskrivljavanja rezolucija Savjeta bezbjednosti UN-a i potpunog nepoštivanja međunarodnog prava u ime eskalacije situacije u regionu za njihove vlastite destruktivne svrhe", rekla je.

10:01 12.1.2024.

Huti potvrdilo da je u napadima ubijeno pet njihovih boraca

Jemenski Huti su objavili da udari protiv pokreta od strane SAD-a i Velike Britanije neće proći bez "kažnjavanja ili odmazde".

Vojni portparol grupe rekao je da je u napadima ubijeno pet boraca i ranjeno šest drugih te da će Huti nastaviti da blokiraju prolaz brodovima u Crvenom i Arapskom moru.

09:38 12.1.2024.

Moramo da pošaljemo jasnu poruku, naveo bivši šef američkih marinaca

Sjedinjene Države trebaju da pošalju "jasnu nedvosmislenu poruku" Hutima da neće tolerisati ove napade na brodove, rekao je bivši načelnik stožera američkih marinaca za Sky News.

Pukovnik Brendan Kearney je ocijenio da "Huti kažu da to čine kako bi pomogli svojoj braći iz Hamasa i gađaju izraelske brodove".

"U tome nema istine", naveo je i dodao da su "Huti gađali sve što je plutalo".

Takođe je istakao da je predsjedniku Bidenu "manjkalo hrabrosti", ali "nekako ju je u posljednjih nekoliko sedmica pronašao. SAD mora poslati jasnu i nedvosmislenu poruku Hutima i Iranu da SAD i njegovi koalicioni partneri neće tolerisati ove napade na brodove."

09:17 12.1.2024.

Hamas reagovao na napade u Jemenu

Palestinska oružana grupa Hamas je oštro osudila napade na mjesta Huta u Jemenu.

"Sjedinjene Države i Velika Britanija će snositi odgovornost za uticaje svojih napada na sigurnost regiona", naveo je Hamas.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG