Dostupni linkovi

Američki vojni avion
Američki vojni avion

SAD bombardovale radar Huta u Jemenu

  • Huti su obećali da američki i britanski napadi na njihove položaje u Jemenu neće proći bez "kazne ili odmazde"
  • Grupa koju podržava Iran obećava da će nastaviti udare na brodove u Crvenom moru i da će pružati podršku Hamasu u Gazi
  • Tokom noći u vazdušnim i udarima sa mora ciljano je na 30 položaja Huti, uključujući komandne centre, skladišta municije i sisteme protivvazdušne odbrane, kaže SAD
  • Američki predsjednik Biden je rekao da će ta akcija zaštititi slobodan protok međunarodne trgovine
  • Britanski premijer Rishi Sunak ocjenjuje da su udari bili "ograničena, neophodna i proporcionalna akcija u samoodbrani"
  • Holandija, Australija, Kanada i Bahrein su pružili podršku u okviru misije, rekao je Biden
09:07 12.1.2024.

Različiti stavovi američkog Kongresa na Bidenovu odluku o vazdušnim napadima

Odluku predsjednika Joea Bidena da započne vazdušne napade na Hute neki od republikanaca američkog Kongresa su pohvalili, odnosno bila je kritikovana od strane demokrata.

Republikanski vođa američkog Senata Mitch McConnell rekao je: "Pozdravljam operacije SAD-a i koalicije protiv terorista Huta koje podržava Iran, odgovornih za nasilno ometanje međunarodne trgovine u Crvenom moru i napade na američka plovila. Odluka predsjednika Bidena da upotrijebi vojnu silu protiv ovih iranskih predstavnika je zakašnjela."

Roger Wicker, republikanac pri Komitetu za oružane snage Senata, kazao je da se "sa ovim napadom kasnilo dva mjeseca, ali da je dobar prvi korak ka obnavljanju odvraćanja u Crvenom moru".

Sa demokratske strane gledišta, predstavnik Kalifornije Ro Khanna rekao je: "Predsjednik mora doći u Kongres prije nego što započne napad protiv Huta u Jemenu i uključi nas u još jedan bliskoistočni sukob. To predviđa prvi član Ustava. Ja ću se za to zalagati, bez obzira da li demokrata ili republikanac sjedi u Bijeloj kući."

Tu kritiku ponovio je i predstavnik demokrata Mark Pocan iz Wisconsina, koji je istakao: "Sjedinjene Države ne mogu riskirati da se upletu u još jedan višedecenijski sukob bez odobrenja Kongresa. Bijela kuća mora raditi s Kongresom prije nego što nastavi ove vazdušne napade u Jemenu".

08:58 12.1.2024.

Porasle cijene nafte

Cijene nafte porasle su nakon što su američke i britanske snage pokrenule napade na Hute, javlja Reuters.

To je potaknulo na zabrinutost oko širenja sukoba u naftom bogatom regionu.

Globalne cijene nafte porasle su danas za više od jedan posto jer su eskalirajući sukobi na Bliskom istoku potaknuli zabrinutost zbog mogućih prekida lanca snabdijevanja.

08:27 12.1.2024.

Huti kažu da ih napadi 'neće odvratiti' od podrške Palestincima i Gazi

Portparol Huta Mohammed Abdulsalam je rekao da "nema apsolutno nikakvog opravdanja za ovu agresiju na Jemen, jer nije bilo prijetnje međunarodnoj plovidbi u Crvenom i Arapskom moru".

"Ometanja je bilo i nastavljamo sa gađanjem izraelskih brodova ili onih koji su krenuli u luke okupirane Palestine", napisao je u objavi na X-u.

Abdulsalam je naveo i da su SAD i Velika Britanija "pogriješile" kada su mislile da će udari "odvratiti Jemen od podrške Palestini i Gazi".

08:11 12.1.2024.

Reakcije Rusije, Irana i Hezbolaha na napade u Jemenu

Rusija je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se raspravljalo o ovim udarima.

Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani izdao je saopštenje u kojem se navodi da zemlja oštro osuđuje američko-britanski napad na jemenske Hute, prenosi Nournews.

"Snažno osuđujemo vojne napade koje su jutros izveli Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo na nekoliko gradova u Jemenu... Smatramo da je to jasno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena te kršenje međunarodnih zakona, propisa i prava", naveo je portparol iranskog ministarstva.

Militantna grupa Hezbolah u Libanu takođe je osudila akciju. Grupa, koja je jedna od nekoliko u regionu koja se slaže sa Iranom, rekla je: "Američka agresija još jednom potvrđuje da je SAD puni partner u tragedijama i masakrima koje je počinio cionistički neprijatelj u Gazi i regiji".

Saudijska Arabija pozvala je na uzdržanost i "izbjegavanje eskalacije", a ministarstvo vanjskih poslova reklo je da pozorno prati situaciju s "velikom zabrinutošću". Posljednjih mjeseci je bila uključena u mirovne pregovore sa Hutima.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG