Dostupni linkovi

Američki vojni avion
Američki vojni avion

SAD bombardovale radar Huta u Jemenu

  • Huti su obećali da američki i britanski napadi na njihove položaje u Jemenu neće proći bez "kazne ili odmazde"
  • Grupa koju podržava Iran obećava da će nastaviti udare na brodove u Crvenom moru i da će pružati podršku Hamasu u Gazi
  • Tokom noći u vazdušnim i udarima sa mora ciljano je na 30 položaja Huti, uključujući komandne centre, skladišta municije i sisteme protivvazdušne odbrane, kaže SAD
  • Američki predsjednik Biden je rekao da će ta akcija zaštititi slobodan protok međunarodne trgovine
  • Britanski premijer Rishi Sunak ocjenjuje da su udari bili "ograničena, neophodna i proporcionalna akcija u samoodbrani"
  • Holandija, Australija, Kanada i Bahrein su pružili podršku u okviru misije, rekao je Biden
08:07 12.1.2024.

Zašto Huti napadaju brodove na Crvenom moru?

Napadi Huta su započeli nakon početka sukoba između Izraela i Hamasa 7. oktobra.

Hutiji su izjavili da podržavaju Hamas i rekli da će gađati svaki brod koji putuje prema Izraelu.

U novembru su zaplijenili izraelski teretni brod, a nakon toga su dronovima i balističkim raketama napali nekoliko komercijalnih brodova.

Njihovi napadi na Crvenom su se između novembra i decembra povećali za 500 posto. Postali su tako velika prijetnja da su velike brodarske kompanije prestale sa aktivnostima u regionu.

Gotovo 15 posto globalne pomorske trgovine prolazi kroz Crveno more, koje je Sueskim kanalom povezano sa Sredozemljem i predstavlja najkraću pomorsku rutu između Evrope i Azije.

Velike brodske kompanije, uključujući Mediterranean Shipping Company, Maersk, Hapag-Lloyd i naftnu kompaniju BP, rekle su da preusmjeravaju brodove dalje od Crvenog mora.

Stoga se na međunarodnim tržištima pojavio strah da će cijene goriva porasti i da će doći do poremećaja u lancima snambdijevanja.

Sjedinjene Države su optužile Iran da je upleten u planiranje operacija protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru.

08:03 12.1.2024.

Ko su Huti?

Vojnici Huta u Sani, 21. septembra 2021.
Vojnici Huta u Sani, 21. septembra 2021.

Huti su naoružana grupa iz jemenske šiitske muslimanske manjine. Ime su dobili po osnivaču pokreta, Husseinu al Houthiju.

Grupa je formirana 1990-ih godina, a borila se protiv, kako su smatrali, korupcije tadašnjeg predsjednika, Alija Abdullaha Saleha.

Saleh je, uz podršku vojske Saudijske Arabije, pokušao 2003. eliminisati Hutije, ali bezuspješno.

Huti vode građanski rat protiv jemenske vlade od 2014. godine.

Vladu je podržala koalicija arapskih zemalja predvođena Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Huti se, zajedno s Hamasom i Hezbolahom, deklarišu kao dio osovine otpora koju Iran vodi protiv Izraela, SAD-a i šireg Zapada.

Većina stanovništva Jemena živi u područjima pod kontrolom Hutija. Osim Sane i sjevera Jemena, Huti kontrolišu i obalu Crvenog mora. Grupa na tom području prikuplja poreze i štampa novac.

Vijeće sigurnosti UN-a navodi da su Huti do 2010. imali između 100.000 i 120.000 sljedbenika koje čine naoružani vojnici i nenaoružane pristalice.

07:56 12.1.2024.

Ovo je samoodbrana, tvrdi britanski premijer

Britanski premijer Rishi Sunak je rekao da se ne može dopustiti da se napadi Huta nastave.

"Ujedinjeno Kraljevstvo uvijek će se zalagati za slobodu plovidbe i slobodan protok trgovine. Stoga smo preduzeli ograničenu, nužnu i proporcionalnu akciju u samoodbrani", poručio je.

07:46 12.1.2024.

SAD i Britanija će platiti visoku cijenu, rekao vođa Huta

Vođa Huta, Mohammed al-Bukhaiti, rekao je kako će SAD i Velika Britanija "uskoro shvatiti" da su napadi na Jemen "najveća ludost u njihovoj historiji".

Rekao je da su požalile ranije napade.

"Amerika i Britanija pogriješile su kad su pokrenule rat protiv Jemena jer nisu imale koristi od svojih prethodnih iskustava", napisao je na mreži X.

"Svaki pojedinac na ovome svijetu suočen je s dva izbora - stati ili uz žrtve genocida ili uz njegove počinioce", dodao je.

"Na bilo kakav udar protiv nas odgovorit ćemo apsolutno, bez imalo sumnje, svom snagom i odlučnošću, a regija će biti na rubu eskalacije kojoj niko ne zna kraj", rekao je zamjenik sekretara za informisanje Hutija, Nasreddin Amer.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Husa Hussein al-Izzi dao je izjavu za jemenski TV kanal Al-Masirah.

Rekao da će SAD i Velika Britanija "platiti visoku cijenu" za "ovu očitu agresiju".

Huti će nastaviti gađati brodove koji idu prema Izraelu uprkos udarima SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je portparol Hutija Mohammed Abdulsalam te dodao da nema opravdanja za napad u Jemenu.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG